Hlavní obsah

Vznik jihlavské obchodní zóny brzdí dopravní situace

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JIHLAVA

Velké obchodní centrum v ulici Vrchlického v Jihlavě zřejmě nevyroste. Záměr, kterému územní plán navzdory nezbytné změně spíše přeje, totiž naráží na dopravní řešení. Lidé z okolních domů si tak na občanskou vybavenost asi počkají déle, než by si přáli.

Foto: Jana Pechová, Právo

S obchody sice počítá územní plán a zjevně i současná infrastruktura, aktuální zájemce však naráží na dopravní řešení.

Článek

Soukromý pozemek za novými bytovými domy v ulici Za Prachárnou, pod sídlem Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina, se stal předmětem zájmu pražské stavební společnosti. Ta se obrátila se záměrem výstavby hypermarketu i na jihlavský magistrát. „Z urbanistického hlediska by taková výstavba byla bez problému, i když kvůli zamýšlenému rozsahu znamená nezbytnou změnu územního plánu na úkor bytové výstavby. Občanská vybavenost podél silnice by však byla vhodnější než byty,“ uvedla Pavlína Škodová z Úřadu územního plánování.

Požehnání pro jednání o změně územního plánu dali i zastupitelé, protože se domnívají, že v dynamicky se rozrůstající lokalitě nemají lidé dostatečnou síť obchodů. Jak ale Právu řekl místoprimátor Radek Vovsík (ODS), vedení města výstavbu velkého obchodního centra podmínilo dopravním řešením, což v praxi znamená, že věc nedoporučilo.

Problém s napojením na obchvat města

„Územní plán sice počítá s občanskou vybaveností, ale ta má mít podle zmíněného dokumentu podobu menších obchodů, které nebudou znamenat velký nápor dopravy. Velké obchodní centrum by s sebou přineslo i značný příliv motoristů, s čímž by bylo nutné počítat při dopravním řešení. V dané lokalitě by to zřejmě šlo řešit pouze vybudováním tzv. brejlí na nedaleký obchvat a domnívám se, že takové řešení nebude průchodné,“ upozornil místoprimátor.

Jeho slova potvrdila i ředitelka vysočinského pracoviště Ředitelství silnic a dálnic ČR Marie Tesařová. „Další napojení v těch místech nepřipadá v úvahu. Pamětníci si možná vzpomenou na náročná jednání, která se před lety vedla kolem stávajícího sjezdu z ulice Vrchlického. Ten se nakonec podařilo prosadit jen díky záchrance v sousedství,“ připomněla ředitelka expozitury.

Jak zdůraznila, místo se nachází v těsné blízkosti tunelu a obchvat je navíc vybudovaný jen z poloviny, takže se na výhledově bude rozšiřovat. Jiný investor je však rovněž ve hvězdách, protože předmětná parcela nepatří městu.

Reklama

Související články

Kvalitu stavby ohlídá stavební dozor

Stavět dům svépomocí může být výhodné pro stavaře nebo odborníka, který ovládá technologii stavění a je schopen si určité práce udělat sám. Většina lidí, kteří...

Výběr článků

Načítám