Hlavní obsah

Nové ústředí ČSOB v Radlicích získalo zlatý certifikát ekologických staveb

Nové ústředí ČSOB v Radlicích obdrželo zlatý certifikát v mezinárodně uznávaném hodnocení ohleduplnosti k životnímu prostředí LEED. Tento certifikát je významným oceněním v oblasti designu, stavby a provozu výkonných a ekologicky šetrných budov.

Článek

Budova nového ústředí ČSOB je navíc i držitelem titulu Stavba roku 2007. V minulém týdnu navíc byla oceněna hlavní cenou v již patnáctém ročníku soutěžní přehlídky Grand Prix architektů. O vítězích Grand Prix rozhodovala nezávislá porota složená z domácích i zahraničních odborníků, kteří měli zajistit skutečnou nezávislost poroty. Současně autoři budovy ve stejné soutěži získali i Čestné uznání od Ministerstva životního prostřed.

Certifikát je dobrou vizitkou pro stavitele i architekty

LEED má tři stupně - stříbrný, zlatý a platinový. Budova, která v hodnocení získá alespoň 39 bodů, se honosí zlatým a dům s minimálně 52 body platinovým certifikátem. Stříbrná stavba je k životnímu prostředí šetrnější proti klasické budově v asi o čtvrtinu, zlatá o polovinu a platinová dokonce o 70 procent. Nové ústředí ČSOB získalo v závěrečném hodnocení celkově skvělých 43 bodů.

Certifikační systém řídí U. S. Green Building Council neboli Americká rada ekologických staveb. Toto americké sdružení předních firem ze všech odvětví stavebnictví podporuje a oceňuje projekty, které se staví odpovědně k životnímu prostředí, a dále místa užitečná a zdravá pro lidský život a práci. Má 8500 členských organizací a síť 75 regionálních řetězců.

Kromě toho dosáhla budova téměř vynikajícího ohodnocení v kategorii Ekologická kvalita interiéru a to díky tomu, že uživatelům budovy bude zajištěn uživatelský komfort v podobě přístupu ke světlu, výhledu, kontrole osvětlení nebo teploty.

Co je certifikát LEED

LEED je mezinárodně uznávaný standard v oblasti navrhování a výstavby environmentálně šetrných a udržitelných budov. Jde o značku kvality hodnotící budovu při jejím vzniku nebo při pozdějším provozu, případně lze certifikovat vnitřní vybavení nájemních prostor. Certifikace zkoumá dopad budovy na její okolí, spotřebu vody a energie, použité materiály, kvalitu vnitřního prostředí a uživatelské kvality nutné pro efektivní práci.

Nemalou částí přispěl k vysokému ohodnocení v uvedené kategorii také tvůrce budovy ing. arch. Josef Pleskot, který společně se svými kolegy z AP Ateliéru budovu nejen navrhl, ale svůj „neopakovatelný podpis“ zanechal i na interiéru, v němž byly přednostně využity materiály z obnovitelných zdrojů – jako je například dřevo, čímž docílil minimalizování znečištění vnitřního prostředí toxickými výpary z umělých materiálů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám