Hlavní obsah

Domy v pražských Kotcích už brzy prokouknou

Právo, Jana Šprunková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ulice V Kotcích na Starém Městě by měla v dohledné době prokouknout. „Chceme jí vrátit historickou podobu a romantiku,“ míní starosta Prahy 1 Petr Hejma (ODS). Ani po předchozí rehabilitaci ulice, kdy se dočkala předláždění a zmizeli trhovci se stánky přeplácanými různým zbožím, není městská část s jejím vzhledem stále spokojena.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Fasády domů ulice V Kotcích by se měly v nejbližší době dočkat oprav.

Článek

„I přes vynaložené náklady působí prostor smutně a neupraveně,“ uvedl mluvčí radnice Alexander Koráb. Praha 1 proto na základě konzultací s Národním památkovým ústavem dospěla k závěru, že je nutné oprýskané a špinavé fasády opravit.

Památkáři také pomohou při nápravě necitlivých a nevkusných úprav z minulých období. Již byly vytipovány objekty s nejhorším technickým stavem fasád. Snaha radnice naráží však na problém v podobě soukromých vlastníků většiny domů

„Budeme se snažit je přimět k opravě fasád,“ konstatoval Hejma. Některé fasády jsou sice v pořádku, ale nejhůře jsou na tom domy, jejichž majitelé patří k nejstarší generaci a bez finanční injekce radnice by oprava byla neřešitelným problémem. Proto je Praha 1 připravena opravy fasád finančně podpořit.

Polovina domů v ulici je ve špatném stavu

Podle předběžných odhadů by úsporná varianta oprav domů, do níž je zařazeno 18 objektů, přišla zhruba na pět miliónů korun. U zhruba poloviny domů odborníci mohli konstatovat velmi špatný nebo nedobrý stav zevnějšku. Z některých domů je až pětina omítky opadaná. Radnice nyní vypíše výběrové řízení na dodavatele stavebních prací a postará se o uzavření smluv s vlastníky dotčených nemovitostí.

Na místě dnešní ulice V Kotcích stávalo v 18. století divadlo V Kotcích, od počátku 19. století krytá budova, v níž byly jakési ohrádky, v nichž živnostníci nabízeli zboží a služby. Poté, co byla stržena, sloužila ulice jako bramborový trh, sousední, tedy Havelská, zase jako trh zelný, což se dochovalo dodnes.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Gröbovky poputují miliónové investice

První rekonstrukce zcela zničeného objektu přišla na dvacet miliónů korun, dnes se tady kromě svateb pořádají třeba i kurzy argentinského tance nebo ochutnávka...

Výběr článků

Načítám