Hlavní obsah

Církve investovaly do nových kostelů a center stovky miliónů korun

PRAHA

Církve působící v Česku investovaly v posledních pěti letech do výstavby nových kostelů a farností stovky miliónů korun. Církevní stavby za další desítky miliónů korun se navíc v současnosti ještě chystají.

Článek

Jednou z největších investic byla výstavba Komunitního centra Matky Terezy na pražském Jižním Městě. Do něho pražská arcidiecéze investovala na 113 miliónů korun. "Finanční krytí bylo zajištěno z prostředků Arcibiskupství pražského, nadace pana kardinála (Miloslava) Vlka, úvěru a darů," řekl mluvčí arcibiskupství Aleš Pištora.

Na největším pražském sídlišti stavěla také Českobratrská církev evangelická, která je hlavní protestantskou církví v republice. Výstavba nového církevního stánku ji tam stála 45 miliónů korun.

Mezi nové stavby evangelické církve patří také kostel v Domažlicích za 11 miliónů korun nebo v Kaplicích na Českokrumlovsku, který ji stál devět milionů Kč. Stavby hradí protestanti z prostředků organizace s názvem Pomocné dílo švýcarských církví podporující církve v diaspoře, od podobné německé organizace, z vlastních peněz a sbírek, ale i ze státních zdrojů.

Stavby financují příspěvky věřících i dotace státu

Nábožensky motivovaný stavební ruch panoval také v tradičně silně religiózně založeném regionu jižní Moravy a Hané. V brněnské diecézi bylo za posledních pět let postaveno pět kostelů a 17 nových kaplí. Finanční krytí podle mluvčí brněnského biskupství Martiny Jandlové poskytli z velké části samotní věřící, v některých případech i ze sta procent.

Za několik desítek miliónů korun má do roku 2011 vyrůst nový pravoslavný chrám v Krnově. Na stavbu by měli přispět ve sbírce věřící i Asociace řeckých obcí v České republice.

Zhruba 20 miliónů si vyžádá také výstavba nového kostela Církve bratrské v Litomyšli. Církev na něj již obdržela od dárců přibližně 1,5 miliónu korun, očekává i státní dotaci 2,5 miliónu Kč. Církev bratrská vybudovala v Česku v posledních letech nové kostely a modlitebny například v Novém Městě nad Metují na Náchodsku, v Poděbradech na Nymbursku a v Pardubicích.

Výstavbu úplně prvního kostela v republice plánuje od příštího roku v Hradci Králové Řeckokatolická církev. Základním stavebním materiálem nové modlitebny má být dřevo, náklady by neměly přesáhnout deset miliónů korun.

Církve však nestaví jen kostely a komunitní centra, ale také fary. Loni tak například římskokatolické pražské arcibiskupství zahájilo stavbu nové fary v Uhlířských Janovicích.

Náklady na církevní stavby v Česku se však zdaleka nevyrovnají podobným investicím například v sousedním Polsku, které je známé silným katolickým cítěním. V polské metropoli Varšavě římskokatolická církev již od roku 2003 staví obří svatyni Boží prozřetelnosti, náklady na ni se mohou v přepočtu vyšplhat až na jednu miliardu korun. Zdrojem peněz jsou sbírky mezi věřícími. Nové svatostánky se u severních sousedů staví souběžně s tím, jak se rozrůstají města. Kostely se tam běžně nacházejí například na sídlištích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám