Hlavní obsah

Lomnice nad Popelkou opraví zámek z peněz EU

Lomnická radnice zahájí v příštím roce na jaře celkovou obnovu zámku. Umožní jí to dotace z regionálního operačního programu Evropské unie. Oprava si vyžádá 54 milionů korun, z nichž město uhradí 7,5 milionu korun. Starosta Vladimír Mastník řekl, že Lomnici se podařilo získat vůbec jednu z nejvyšších dotací v Libereckém kraji.

Foto: Lomnice nad Popelkou, Novinky

Zámek nechal postavit rod Valdštejnů.

Článek

"Přestavbě bude předcházet stavebně historický průzkum a jednání s památkáři. Zámecká budova je totiž od roku 1958 památkově chráněná," dodal.

Ve špatném stavu jsou podle něj hlavně krovy a střecha, měnit se ale budou i okna a fasáda. Stavbu ze 17. století trápí také velká vlhkost. "Sami bychom se mohli do opravy pustit jen těžko," podotkl Mastník s tím, že oprava skončí v roce 2010. Stavbaři nedají do pořádku jen zámek, ale i nádvoří a park.

Lomnický zámek se nachází v horní části náměstí, hned vedle autobusového nádraží. Není určený k prohlídkám, slouží ale veřejnosti. Sídlí v něm knihovna, informační středisko, loutkové divadlo a kulturní centrum.

Bývají v něm výstavy nebo plesy. Všechny instituce budou muset zámek opustit a vrátí se do něj až po opravě. Nevyužité je jenom klenuté tajemné sklepení, kde chce město zřídit výstavní prostory nebo galerii. "O využití jednáme se Sdružením Českého ráje. Expozici chceme zaměřit právě něj, případně jeho geopark," podotkl Mastník.

S dalšími žádostmi o dotace město zatím neuspělo

Zámek v Lomnici postavil v 16. století rod Valdštejnů na místě tvrze z konce 13. století. Barokně byl přestavěn mezi lety 1730–1737 hrabaty z Morzinů a později se dočkal ještě dalších úprav. Zámek je trojkřídlý, patrový, boční křídlo při náměstí je zvýrazněno mansardovou střechou a členitější barokní fasádou. V roce 1920 koupili zámek živnostníci a od té doby slouží jako spolkový dům. Byl v něm i klub důchodců a byty.

Podle Mastníka je dotace na zámek první podporou, kterou město z unie získalo. Lomnice žádala ještě o dotaci na opravu radnice, fotbalového hřiště a výtahu v základní škole. S těmito žádostmi ale neuspělo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám