Hlavní obsah

České Budějovice mají sochy navržené přímo pro vandaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Centrum Českých Budějovic zdobí ode dneška čtyři nové sochy, z nichž tři mohou lidé dotvářet. Vznikly jako reakce na vandalismus a chamtivost, protože předchozí díla stejných autorů před měsícem někdo poničil a ukradl. Výtvarníky to inspirovalo k výzvě, aby lidé raději svou destruktivní energii přeměnili v tvůrčí činnost.

Foto: ČTK

Nové sochy, narozdíl od těch zničených, jsou navržené pro přímý dotek i poněkud neurvalé zacházení.

Článek

Tři siluety vandalů, které autor projektu a sochař Michal Trpák zobrazil jako ploché a prázdné lidi, vyrobil ze sklocementu a rovnou je vybavil několika barevnými spreji. Lidé na ně mohou dále kreslit. Radostně toho využili už první návštěvníci vernisáže a nakreslili sochám úsměv i srdce.

"Jsem zvědavý, jak se budou sochy měnit. Zůstanou tu do konce září a vyloženě se těším na jejich proměnu," konstatoval Trpák. Kriminální čin ho vlastně inspiroval k originálnímu nápadu, protože obdobný výtvarný počin dosud nezaznamenal.

.: Lidé se pomohou podílet na dotvoření soch, projekt chce obrátit destruktivní energii ve tvůrčí.foto: ČTK

Výtvarnice Světlana Jelenová nahradila dvě ukradené žáby na Piaristickém náměstí plastikou velmi obézní ženy z acrystalu plněného betonem, takže je prý velmi těžká. Nazvala ji Je libo? a komentuje tím nenasytnost a chamtivost lidí. "Je to reakce na konzum, kdy lidé pořád nemají věcí dost a musí mít víc," vysvětlila.

Krádež soch se pro město v dobré obrátila

Začátkem června, necelých pět dní po vernisáži výstavy, zmizely z Piaristického náměstí dvě ze tří žab sochařky Jelenové a někdo poničil Trpákovu sochu muže z instalace Setkání mezi pixely. Policisté škodu odhadli na 130 000 korun, pachatele dosud nenašli.

Primátor Juraj Thoma se dnes autorům soch omluvil a věří, že název i rozmístění nových soch na původních místech bude mementem. "Město mělo z ostudy kabát a jsem rád, že to výtvarníci otočili tak, že tím Budějovice získaly nové sochy," řekl při vernisáži. S výtvarnou skupinou 4sculptors, která je autorem celého projektu, už zároveň radnice plánuje na příští léto další spolupráci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám