Hlavní obsah

V Brně se za 100 miliónů prodává půl domu, v němž žil Hugo Haas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

V Brně je na prodej zchátralá půlka velkého secesního domu, v němž žil herec Hugo Haas. Majitelka, která už nemovitost na lukrativním místě hned vedle katedrály na Petrově nechce, ji prodává za 100 miliónů korun. Druhá polovina domu z počátku 20. století má jiného majitele, je v lepším stavu a na prodej podle dostupných informací není.

Foto: Zehl Igor, ČTK

Polovina velkého secesního domu vedle katedrály na Petrově, v němž žil herec Hugo Haas, se prodává za 100 milionů korun.

Článek

Brněnský rodák Hugo Haas i jeho bratr hudební skladatel Pavel Haas se v domě architekta Maxima Montera narodili a prožili tam své mladí a první umělecké úspěchy, říká pamětní deska na zdi paláce.

Bronzové tabulky s připomínkou známých osobností zdobí řadu brněnských budov. Haasův dům se zelenou fasádou přímo v centru metropole patří k zřejmě nejznámějším. Část, v níž je byt jednoho z nejoblíbenějších prvorepublikových herců, je v lepším stavu než prodávaná polovina. Na opravy zchátralé půlky bude podle makléře Miroslava Trávníčka, který nemovitost prodává, potřeba nejméně 50 milionů korun.

Haas natočil jako herec nebo režisér přes sedm desítek filmů. S herectvím začínal v rodném v Brně, kde předtím studoval zpěv na konzervatoři. Kromě tamního národního divadla pracoval později i v Ostravě a Olomouci. Ve 24 letech se stal členem souboru činohry Národního divadla v Praze. V roce 1939 dostal kvůli židovskému původu výpověď z divadla a odešel s manželkou do Spojených států amerických. Zemřel v roce 1968 ve Vídni, bylo mu 57 let. Pohřben je v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám