Hlavní obsah

Oprava fasád zámku v Lednici bude stát 132 miliónů korun

LEDNICE (BŘECLAVSKO)

Oprava fasád zámku v Lednici na Břeclavsku přijde na 132 miliónů korun. Vyplývá to z dnes ukončeného výběrového řízení, kterého se ho účastnilo 12 firem, oznámil Petr Kroupa, pověřený vedením památkového ústavu v Brně. Současná částka je o 70 miliónů korun nižší než původní. Oprava fasád bude jedním z nejdražších projektů v historii památkové péče v ČR.

Článek

"Vybrali jsme samozřejmě tu nejnižší částku. Jméno firmy zatím neprozradím. Účastníky řízení musíme nejprve informovat o jeho výsledcích," uvedl Kroupa. Památkáři před vyhlášením řízení určili 185 miliónů korun jako nejvyšší částku, kterou lze za obnovu fasád zaplatit. Všechny firmy zaslaly nižší nabídky.

Oprava fasád lednického zámku je jedním z nejdéle projednávaných a nejkontroverznějších památkových projektů. V minulosti byl již dodavatel těchto rozsáhlých úprav vybrán. Cena prací byla tehdy vypočítána na 202 miliónů korun. Výsledek výběrového řízení byl ale zrušen kvůli neúměrně vysokým nákladům. Podařilo se tak ušetřit částku, za kterou byla před lety zrekonstruována fasáda barokního zámku ve Vranově.

Fasády lednického zámku jsou v žalostném stavu. Některé jeho části připomínají staveniště a kvůli bezpečnosti turistů jsou oploceny. Stavební práce začnou do měsíce. Zámek v Lednici je od roku 1997 zapsán mezi památky světového kulturního dědictví UNESCO.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám