Hlavní obsah

New York: přestavba Ground Zero má skluz a prodraží se

– NEW YORK
DPA, ČTK, mcm

Přestavba newyorského Ground Zero, kde před teroristickými útoky z 11. září 2001 stály věže Světového obchodního střediska (WTC), se protáhne a neskončí dříve než v polovině příštího desetiletí. Tvrdí to list Wall Street Journal, podle nějž bude přestavba stát přinejmenším o jednu až tři miliardy dolarů (asi o 15,1 až 45,5 miliardy korun) více, než se čekalo.

Článek

Úřady tyto údaje nejdříve popíraly. „Každý, kdo vám dnes dává data a rozpočty, by musel mít křišťálovou kouli,“ řekl na adresu listu Stephen Sigmund, mluvčí Přístavního úřadu pro New York a New Jersey, který spravuje oblast Ground Zero.

Pak ale tyto spekulace potvrdil guvernér státu New York David Paterson, když řekl, že bude nutné vypracovat nový časový i finanční harmonogram pro dokončení projektu.

A tak dnes věří snad už jen lidé jako developer Larry Silverstein, který od města pronajímá pozemky pod třemi budoucími mrakodrapy na východní straně areálu WTC, že budovy budou dokončeny podle plánu v roce 2012.

Projekty na Ground Zero čelí problémům

Paterson se úřadu ujal v březnu po odstoupení svého předchůdce Eliota Spitzera. Poté přiměl přístavní úřad k vypracování auditu, neboť se obával, že dokončení celého projektu si vyžádá více času a peněz, než jeho předchůdci předpokládali. Audit jeho pochyby potvrdil.

Znamená to, že nová výstavba na Ground Zero bude stát více než původně plánovaných 15 miliard dolarů (dnes asi 227,5 miliardy korun). Ohroženo je také datum otevření památníku na počest 2 749 lidí, kteří se stali oběťmi teroristických útoků. Památník měl být dokončen v roce 2011, tedy k desátému výročí útoků na New York. Jeho výstavba naráží na fakt, že budova má stát nad linií metra a jednání s jeho správou jsou složitá.

Kromě toho má v poničené oblasti vzniknout muzeum, pět mrakodrapů, kulturní středisko a rozsáhlá stanice metra. Jen její cena vzroste z původně plánovaných 2,2 miliardy dolarů (33,3 miliardy Kč) na 3,4 miliardy dolarů (51,5 miliardy korun).

Má vzniknout nová nejvyšší budova USA

Novou dominantou Manhattanu a celého New Yorku se stane Věž svobody, která vyrůstá na místě někdejších „dvojčat“. S plánovanou výškou 541 metrů se má stát nejvyšší budovou ve Spojených státech.

Nyní dokonce zaznívají i obavy, zda nebude třeba upravit i tento projekt architekta Davida Childse. To však majitel pozemku, přístavní úřad, nechce předjímat – na podobné úvahy je prý příliš brzy.

Paterson tvrdí, že nové závazné termíny pro dokončení přestavby Ground Zero mají být stanoveny na konci září. Kvůli slábnoucímu dolaru a stále dražším stavebním materiálům se však asi nezastaví růst cen jednotlivých projektů.

Reklama

Související články

Papež se pomodlil na newyorském Ground Zero

Modlitbou za oběti teroristických útoků z 11. září 2001 na jednom z jejich dějišť, newyorském Ground Zero, a mší na baseballovém stadiónu newyorských Yanekees...

Výběr článků

Načítám