Hlavní obsah

Šest variant budoucnosti Strahova

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Celkem šestici návrhů na nové urbanistické řešení prostor strahovského stadiónu a jeho okolí vybral v těchto dnech Útvar rozvoje města. Mezi oceněnými návrhy nechybí využití celé lokality pro studenty či pro sport určený široké veřejnosti, stále se ale počítá i s možností lukrativního bydlení.

Článek

„Areál kolejí, jak jej známe dnes, už dosluhuje, uvažujeme proto vážně o budoucnosti celého Strahova, studentský areál by se mohl v příštích letech přesunout do jiných rozvojových lokalit, například na pomezí Ruzyně a Liboce,“ řekl Právu již před časem starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa (ODS).

Primátor Prahy Pavel Bém (ODS) ale stále zvažuje i možnost využití velké plochy někdejšího nákladového nádraží Bubny. „Umím si představit, že tu vyroste olympijská vesnice, která se po skončení her promění v ucelený univerzitní kampus,“ řekl Bém. Nevyloučil ale ani další možnosti, mezi nimiž dominuje varianta kolejního komplexu na severní terase, v Letňanech.

Možností je využít rekreační potenciál

Mezi šesticí oceněných návrhů se dostal například i rekreačně a sportovně zaměřený počin autorského kolektivu Sportovní projekty, s. r. o. (SP).

„Území Strahova je pro nás část města s nenahraditelným rekreačním potenciálem pro všechny obyvatele města srovnatelným se Stromovkou, Letenskými sady nebo zelenými ostrovy Vltavy. Plošnou zástavbou těchto území by podle nás došlo k jejich nenahraditelné ztrátě,“ řekl architekt Miloš Kopřiva z autorského týmu SP.

.: Návrh ateliéru ABM architekti komise pojmenovala Pampelišky. Vizualizace: ABM architekti

Velký Strahovský stadión je v návrhu využitý jako všesportovní centrum a okolní uvolněné plochy po kolejích ČVUT by byly určeny převážně ve prospěch přírodních hodnot území.

„Stadion Evžena Rošického je v tomto návrhu transformován na Víceúčelový národní stadión pro atletiku a kopanou s kapacitou do 45 tisíc diváků, možné využití pro olympiádu bereme jen jako urychlení možné záchrany Strahova,“ dodal další člen autorského týmu architekt Martin Kabriel.

Využití pro sport, ale bez stadionu

Další z oceněných návrhů, který je podle některých členů komise dokonce nejlepší z vybraných, navrhuje úplné odstranění sletového stadionu. „Ten je zásadním problémem celé lokality, nikdo neví co s ním,“ řekl Právu Matyáš Sedlák z autorského týmu M4 architekti.

Jejich návrh s pracovním názvem Strahovský kilometr ale na sport nezanevřel, naopak počítá s velkým rekreačním parkem na ploše dnešních studentských kolejí. Měl by tu vzniknout tisíc metrů dlouhý pás rozdělený na rezidenční zástavbu a centrum komerčních sportovišť s aquaparkem a podobně.

„Zde by mělo město jasně stanovit regulaci, včetně cen pozemků. Ty by měly být nižší u sportovišť, kde se prolne komerční a veřejná funkce, naopak u rezidenční zástavby může být výše ceny odpovídající lokalitě,“ dodal architekt.

Místo kolejí blokové domy pro studenty

„Je to každopádně běh na dlouhou trať a už nyní je jasné, že bude celý vývoj bedlivě sledován ze strany veřejnosti a můžeme očekávat i ekonomické a politické tlaky,“ řekl Právu Jakub Havlas z ateliéru M1 architekti, jehož návrh je též mezi šesticí oceněných. Tento projekt hodnotící komise nazvala Mřížkou, označila jej též za velmi zajímavý, nešetřila ale kritikou.

Podle komise chybí projektu i větší zelené plochy. Naopak jej pochválili za proměnu velkého sletového stadionu na kulturní a sportovní centrum se zelení na hlavní ploše stadionu i na navrhované střeše nynějších tribun. Projekt podle vizualizací počítá s tím, že by zbylá sportoviště nahradily blokové domy určené studentům.

Reklama

Související články

Končí první etapa oprav Karlova mostu

Práce na generální opravě Karlova mostu, kudy denně proudí tisíce turistů, opět pokročily. Kameníci vyměnili rozpadlé pískovcové kvádry za nové od Malostranské...

Výběr článků

Načítám