Hlavní obsah

Palác Platýz nabídne po rekonstrukci deset luxusních bytů

Právo, Jana Šprunková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud je něčím snem mít adresu v paláci Platýz na Národní třídě, pak má jedinečnou šanci. V těchto týdnech dokončuje město za více než 54 miliónů korun rekonstrukci severního křídla tohoto prvního činžovního domu nejen v Praze, ale v celých Čechách. Na trh se tak dostane deset nadstandardních tří a čtyřpokojových bytů o rozloze od 100 do 170 čtverečních metrů.

Foto: Jana Šprunková, Právo

V paláci Platýz budou bydlet nájemci v bytech s výhledem do atria či na Uhelný trh.

Článek

Pronajímat je magistrát hodlá za tržní nájemné. O tom, jaká činže z těchto bytů je pro město přijatelná, nechce náměstek primátora Pavel Klega (ODS) spekulovat. „Nechceme to nikterak omezovat, ale očekáváme adekvátní výši nájemného k adrese a kvalitě bydlení,“ řekl Klega.

Předpokládá, že nájemníci by v bytech s výhledem do atria či na Uhelný trh mohli již strávit letošní Vánoce. „V srpnu a září budou prohlídky ve vzorovém bytě, pak bude čas na nabídky, jejich vyhodnocení a sepsání smlouvy. A pak se mohou stěhovat,“ shrnul předpokládaný postup.

Byty budou částečně zařízené, většinou budou mít dvě koupelny, toalety, vybavenou kuchyni a ve většině případech i samostatnou šatnu. „Toto využití nejlépe odpovídá charakteru objektu. Klasicistní přestavbou ve třicátých letech minulého století byl dům architektem Františkem Krásným přizpůsoben modernímu bydlení a obchodu. Naším důvodem k tomu, dát přednost bydlení, byla také snaha zabránit trendu postupného vylidňování centra,“ míní Klega.

Bylo třeba obnovit historické prvky

Severní křídlo paláce je nejstarší částí objektu přiléhající k Uhelnému trhu, které pamatuje dobu císaře Karla IV. Rekonstrukcí, která začala loni v srpnu, vracejí řemeslníci Platýzu důstojnější možnosti využití prostor, protože dříve sloužily jako kanceláře a utrpěly řadu necitlivých zásahů, které bylo třeba odstranit. Dělníci nyní repasují okna a pokládají dlažbu a obklady.

.: Sovička nad průjezdem sloužila jako ukazatel, zda je v hostinci volno.foto: Právo/Jana Šprunková

„Restaurátoři zase obnovují historické interiérové prvky, ošetřují i zdobený trámový strop s původní renesanční figurální malbou i nástěnné malby ze sedmnáctého století,“ řekl Bohumil Mach, ředitel městské akciové společnosti Trade Centre Praha, která objekt spravuje.

Historie paláce

Palác založil roku 1347 dvořan Karla IV. kníže Fridrich Burgundský a v roce 1586 ho koupil Jan Platais z Plattenštejna, císařský rada a sekretář Rudolfa II. Po něm nese Platýz jméno. Původně měl palác průčelí jen do Uhelného trhu, až v 17. století, za vlastnictví Šternberků, vznikl průchod přes dvůr do Národní třídy. Konaly se v něm koncerty, ale byl v něm i zájezdní hostinec. Sovička nad průjezdem se zasouvala či vysouvala podle toho, zda byl hostinec obsazen.

Město v současné době také nabízí osm bytů ve zrekonstruovaném domě pánů z Kunštátu a Poděbrad v Řetězové ulici, kde údajně přespával i Jiří z Poděbrad. V nich se počítá s měsíčním nájemným okolo padesáti tisíc korun. Radní Jiří Janeček (ODS), který má na starosti bytovou politiku, půl roku otálel, než vypsal výběrové řízení na jejich pronájem, a tak jsou takřka rok prázdné. „Soutěž ještě nebyla uzavřena,“ řekl Janeček. Zájemců o byty je prý ale dost.

Reklama

Související články

Pražský Platýz se bude opravovat

Koncem srpna se dočká oprav pražský palác Platýz. Velmi starou budovu čeká asi roční rekonstrukce. Po jejím dokončení by se mělo v části paláce i bydlet.

Oprava paláce Platýz je v plném proudu

Oprava části paláce Platýz v centru Prahy, která začala v létě, je zhruba v polovině. Dělníci už obnovili střechu, zesílili stropy a nyní pokračují v dalších...

Výběr článků

Načítám