Hlavní obsah

Ceny bytů i nadále rostou, průměrně stojí přes 2 milióny

Ceny bytů se v České republice za první čtvrtletí meziročně v průměru zvýšily o 5,6 procenta. V Praze rostly ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o čtyři procenta. Vyplývá to z nejnovějších údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

Ve srovnání s tempem růstu během prvních tří měsíců 2007 se letos růst cen v metropoli nepatrně zpomalil, bez Prahy ale na republikové úrovni zrychlil o jedno procento. V regionech bylo nyní zdražování bytů vůbec nejrychlejší za posledních několik let.

Statistici zveřejnili také podrobný rozbor bytové výstavby za loňský rok. Průměrná hodnota nového bytu loni činila téměř 2,1 milionu korun, což bylo o 1,4 procenta více než v roce 2006. Za metr čtvereční užitkové plochy nových bytů lidé loni v republice v průměru zaplatili zhruba 20 550 korun. Nejhlouběji museli sáhnout do peněženky v Praze, kde je metr stál v průměru více než 26 000 korun. Nejnižší ceny byly naopak ve Zlínském kraji, kde je čtvereční metr užitkové plochy bytu stál v průměru kolem 17 900 korun.

Průměrná velikost bytu se mírně snížila

Nejvíce se stavěly třípokojové byty, bylo jich téměř 23 procent z celkového počtu nových bytů. Dvoupokojových bytů bylo přibližně o jedno procento méně, zhruba stejně tolik bylo i bytových jednotek se čtyřmi pokoji. Pěti- a vícepokojové byty tvořily přes 18 procent z nového bytového fondu. Garsonek vzniklo nejméně, kolem sedmi procent z celkového počtu.

O téměř dvě procenta se ve srovnání s rokem 2006 loni snížila průměrná obytná velikost bytu na přibližně 70 metrů čtverečních.

Jeden bytový dům se v roce 2007 stavěl v průměru téměř 40 měsíců, rychlost výstavby se tak nepatrně zrychlila. Výrazně delší čas zabrala stavba rodinných domů, včetně nástaveb a přístaveb k nim. Na 15 procent z nich se dokonce stavělo více než pět let.

.: Lidé se i nadále stěhují z velkých měst

foto: NOVINKY/Petra Timoumiová

Stejně jako v minulých letech pokračoval podle statistiků i v roce 2007 proces takzvané suburbanizace, tedy stěhovaní z větších měst do sídel v jejich okolí. Tento jev se týkal hlavně měst, jako je Praha, Brno, Plzeň, Ostrava, Olomouc nebo Liberec. Intenzivní výstavba bytů pokračovala ve střediscích zimní rekreace, například v Harrachově, Špindlerově Mlýně nebo Železné Rudě.

Odhady do budoucna se různí

V roce 2007 bylo dokončeno více než 41 600 bytů. V roce 2007 byla zahájena výstavba 43 796 bytů, což bylo nejvíce od roku 1993. Rekordní poptávku po novém bydlení táhly minulý rok také zvyšující se sazby daně z přidané hodnoty od 1. ledna 2008, které přiměly mnohé zájemce koupit si byt ještě během loňského roku.

Někteří analytici se domnívají, že rekordní čísla z loňského roku bude jen obtížné zopakovat. "U bytů možná aspoň přechodně bude klesat poptávka kvůli dražším hypotékám," uvedl v komentáři k výsledkům českého stavebnictví za letošní duben analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Jiní jsou však optimističtější. "Bylo vydáno (v dubnu 2008) též o 12,7 procenta více stavebních povolení na výstavbu bytů než před rokem; to dokládá, že konjunktura ve výstavbě bytů pokračuje i přes zvýšení DPH na stavební práce a pokles tempa růstu hypoték," uvedl analytik Komerční banky Kamil Janáček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám