Hlavní obsah

V Bombaji vyroste budova ve tvaru obřího skleněného vejce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Cybertecture Egg překvapí mnohé neobvyklým tvarem a nezvyklou koncepcí. V indické Bombaji totiž vyroste už za dva roky třináctipatrová komerční budova, jejíž architektonické ztvárnění nenechá nikoho na pochybách o tom, že se jedná o výjimečnou stavbu.

Článek

Stavby 21. století by měly dle názorů některých architektů narozdíl od těch minulých využívat více nehmotných prostředků - multimediálních technologií, know-how, interaktivních prvků a nových, nezvyklých architektonických řešení. Co se týče materiálů, tak strohý beton by měla nahradit vzletnější kombinace sklo - kov.

Jedním z odvážnějších projektů v tomto smyslu je budova ve tvaru skleněného vejce, která by měla vyrůst v indickém městě Bombaj. Námět pochází z dílny studia James Law Cybertecture International a dle svých tvůrců nese i název „Cybertecture Egg“.

.: Cybertecture Egg Foto: James Law Cybertecture

Projekt se zejména svým zakulaceným skleněným pláštěm hlásí k přírodním motivům a evolučnímu systému. Tvar vejce symbolizuje počátek vývoje života. Tvar budovy si lze interpretovat také jako na planetu Zemi, která svým obyvatelům (v tomto případě pracovníkům uvnitř domu) chce poskytnout co odpovídající životní a pracovní podmínky.

Celá koncepce je zaměřená do budoucnosti, do 21. století. Vejce je na jedné straně jakoby useknuté, takže oválný tvar je náhle narušen plochou stěnou. Třináct pater kanceláří a na vrcholu terasy by se mělo otevřít už v roce 2010.

Tvar vejce má za důsledek, že povrch je ve srovnání se zhruba stejně velkou, ovšem konvenčně tvarovanou budovou asi o 10-20 % menší.

Reklama

Související témata:

Související články

V Ostravě vyroste obří centrum Nová Karolina

Již za měsíc začne slavnostním zahájením stavba nového moderního centra moravskoslezské metropole. Několikamiliardový projekt Nová Karolina na území bývalé...

Výběr článků

Načítám