Hlavní obsah

Výpověď nájemníkovi má být možná i bez udání důvodu

Právo, Vladimír Čechlovský

Předkládá to ministr Jiří Pospíšil v návrhu Občanského zákoníku. Převratnou změnu pro nájemníky i majitele domů chystá ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Zařadil do návrhu nově připravovaného občanského zákoníku ustanovení, že nájemníci mohou dostat výpověď i bez udání důvodů. Nájemník by se musel vystěhovat do dvou let.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Vyplývá to z návrhu zákona, který byl dán do veřejného připomínkového řízení na internetových stránkách ministerstva spravedlnosti. Ministr informoval, že o návrhu bude ještě jednat koalice.

O návrhu má jednat vláda letos v prosinci. Odkdy by zákoník mohl být účinný, není zatím zřejmé. Vzhledem k převratným změnám, které jsou navrhovány i v jiných oblastech, odborníci počítají, že to může být až za několik let. „Půjde nejméně o dobu pěti až šesti let,“ soudí přední odborník na občanské právo profesor Jiří Švestka z právnické fakulty UK v Praze.

Návrh výpovědi bez udání důvodu není nový. Na konci roku 2005 se ho snažila prosadit do zákona o nájemném ODS, ale pro všeobecný odpor ve Sněmovně neuspěla. A to přesto, že součástí návrhu bylo, že dvouletou výpověď bez udání důvodu nemohou dostat lidé ve stáří sedmdesát a více let.

Tuto myšlenku znovu oprášil ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL) na počátku loňského roku. Návrh, který vypracovalo jeho ministerstvo spolu se zástupci majitelů domů, byl předán ministerstvu spravedlnosti, a to ho zapracovalo do návrhu nového Občanského zákoníku.

Nejtvrdší dopad na staré lidi

Dvouletá výpovědní lhůta by podle předkladatelů měla zajistit dostatečnou lhůtu na to, aby si každý našel jiné bydlení.

Předseda Sdružení nájemníků a poslanec Stanislav Křeček (ČSSD) s tím nesouhlasí. „Je to pro nás zcela nepřijatelné,“ řekl včera ČTK . Podle něj by úprava tvrdě dopadla zvláště na staré nebo handicapované osoby.

Řešením prý není ani dvouletá výpovědní lhůta. „Představte si 70letého člověka, který dostal výpověď a musí si teď sám hledat nové bydlení,“ podotkl. Křeček zároveň pochybuje, že by norma zahrnující tuto úpravu nájemních vztahů vůbec měla šanci uvnitř koalice projít.

Návrh podporuje Občanské sdružení majitelů domů. „Je protiústavní stav, když nájmy nelze zvýšit na odpovídající úroveň, ani smluvně vypovědět. Naproti tomu nájemník může smlouvu kdykoli s tříměsíční lhůtou vypovědět,“ řekl dříve Právu místopředseda sdružení Libor Dellin.

Dnes je možné dát regulovanému nájemníkovi výpověď jen tehdy, jestliže jde o důvod vyjmenovaný v Občanském zákoníku. Například když pronajímatel potřebuje byt pro sebe či své nejbližší, nebo když nájemník neplatí činži a úhradu za služby.

V některých případech musí nyní k výpovědi nejprve přivolit soud a někdy má dnes nájemník právo na náhradní byt či náhradní ubytování, což by mělo být v novém zákoníku rovněž zrušeno.

Reklama

Související články

České dráhy prodají svůj pražský palác

České dráhy (ČD) se rozhodly prodat honosný Sweerts-Šporkovský palác, který vlastní v pražské Hybernské ulici. Zájemcům ho nabídnou 15. července v elektronické...

Výběr článků

Načítám