Hlavní obsah

Koupě bytu či nemovitosti v Bulharsku láká i Čechy

Stále více Čechů si v posledních letech pořizuje byty či domy v zahraničí. Nemovitosti využívají pro svou potřebu, případně je pronajímají. Koupě se tak může stát dobrou investicí. Jednou ze zemí, kde mohou Češi za celkem výhodných podmínek investovat, je Bulharsko, které po vstupu do NATO a EU prodělává výrazný ekonomický růst spojený i s rozvojem realitního trhu.

Foto: BRIFreal, Novinky

Apartmán v přímořském komplexu Slunečný den přijde na necelý milión korun.

Článek

Turistické přednosti Bulharska jsou našincům dostatečně známé. Černomořské pobřeží se svými letovisky se po stagnaci z devadesátých let znovu setkává se zájmem turistů a přibývá jak hotelů, tak kvalitní infrastruktury. Na své si přijdou i milovníci zimních sportů, pohoří jako Pirin, Rila či Rodopi nabízejí solidní služby a výtečné podmínky pro lyžování.

.: Bytový komplex Admirál v letovisku Zlaté písky.foto: BRIFreal

Díky rostoucí ekonomice se dynamicky rozvíjí i bulharský trh s realitami. Na rozdíl od zemědělské půdy a lesů si cizinec může nemovitost v Bulharsku zakoupit a případně ji dále pronajmout. Nárůst cen, který se v posledních třech letech pohyboval ročně mezi 25 až 30 procenty, dokazuje, že může jít o zajímavou investici. Ceny jsou totiž stále hluboce pod tuzemskými poměry. Ostatně Bulharsko patří mezi zeměmi EU k nejlevnějším.

.: Bytový komplex Bansko pod pohořím Pirin.foto: BRIFreal

Například šedesátimetrový apartmán na Slunečním pobřeží se dá pořídit za méně než milión korun. Šestipokojová plně zařízená luxusní vila se zahradou a třemi garážemi v letovisku Varna, přijde na méně něž 6 miliónů korun.

.: Garsonka v takovémto komplexu vás přijde na zhruba 1,2 milińu Kč. Hermes Appartments, Burgas/ Foto: Alexandria RealZa částku mírně převyšující milión korun, si zájemce může koupit čtyřicetimetrový apartmán v zimním středisku na úpatí hory Pirin. Součástí obytného komplexu je množství relaxačních a volnočasových aktivit a pro lyžaře je v nedalekém areálu připraveno přes 50 kilometrů sjezdovek všech obtížností.

Podle bulharských zákonů se zahraniční fyzická a právnická osoba nemůže stát majitelem půdy (pozemku pod budovou) v zemi. V případě, že by cizinec chtěl dostat do svého vlastnictví i pozemek, založí v bulharsku obchodní společnost podle bulharského práva, která pozemek nebo celou nemovitost s pozemkem koupí.

Díky své poloze a členitému reliéfu krajiny, může být Bulharsko přitažlivé jak pro vyznavače aktivního trávení volného času, tak pro ty, kteří dávají přednost odpočinku a relaxaci. Nižší cenová hladina a značný potenciál z něj navíc dělají i zajímavou lokalitu i z hlediska investic.

Reklama

Související témata:

Související články

Toulky po neznámém Bulharsku

"Tak, přátelé, po dvaceti letech," pronesl kolega, když jsme dosedli do letadla na lince Praha Ruzyně-Varna. Nic až tak neobvyklého, podobně je na tom mnoho...

Kvalitu pláže poznáte podle modré vlajky

Nevíte kam na dovolenou? Chcete si být jisti, že jste si vybrali místo s opravdu čistou pláží a mořem? Pro výběr letní dovolené vám může být užitečným...

Výběr článků

Načítám