Hlavní obsah

Kolínská radnice opraví část fasády bývalého pivovaru a zámku

– KOLÍN

Rekonstrukce, která by měla proběhnout ještě letos, se bude týkat části budovy u železniční trati a včetně výměny oken bude stát téměř 12 miliónů korun. Práce se uskuteční během výluky, kterou si vyžádá rekonstrukce rychlodráhy, řekl starosta Jiří Buřič.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Kolín

Článek

"Je to jediná příležitost, kdy fasádu opravit. Jindy to nešlo, protože tam jsou troleje a může se to dělat jen během výluky. Čekali jsme na to hodně dlouho," dodal.

Rekonstrukci chátrajícího zámku s pivovarem v centru města připravuje radnice už delší dobu. Před několika lety nechala opravit jedno křídlo areálu, do nějž se přestěhovala část městského úřadu.

Schválena už byla také studie využití památky, která by se měla proměnit v kulturní a společenské centrum. Její oprava je součástí projektu, který předpokládá i rekonstrukci nedalekého chrámu sv. Bartoloměje. Město na to požádalo o dotaci z Evropské unie, odhadované náklady na realizaci projektu totiž přesáhnou 200 miliónů korun.

V areálu zámku v současnosti řemeslníci ručně rozebírají budovu takzvané ječné půdy, ktera byla v havarijním stavu, na němž se podepsala mimo jiné vichřice Emma. Sanační práce potrvají zhruba do poloviny června. Po odstranění střechy a obvodových zdí se vzniklý prostor zakryje. Podobně se loni postupovalo u další budovy v areálu - spilky.

Zámek čato měnil svou podobu

Vznik kolínského zámku se datuje rokem 1437, kdy v těsném sousedství městského opevnění zahájil husitský hejtman a kněz Bedřich ze Strážnice stavbu nevelkého hrádku zvaného Lapis refugii (Kámen útočiště). Stejně jako se střídali majitelé panství, měnila se podoba zámku.

Například rytíř František Horský v něm ve druhé polovině 19. století vybudoval pivovar. Další razantní přestavba byla důsledkem požáru v roce 1911. Úpravy areálu pokračovaly až do roku 1988, kdy skončil provoz pivovaru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám