Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak zápasí s hypotečními úvěry drobní podnikatelé

Když žádáte o hypoteční úvěr u banky musíte prokázat zejména dostatečnou zástavu úvěru a svou bonitu, tedy schopnost splácet úvěr. Dnes se zaměříme na speciální, ale o to zajímavější formu prokázání bonity. Dozvíte se více o prokazování příjmu obratem osoby samostatně výdělečně činné. Na vaše otázky ohledně bydlení odpovídají hypoteční specialisté Linda Fejtková a Jan Lener ze společnosti Broker Consulting a.s.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Samostatní drobní podnikatelé musí podávat daňové přiznání a dle něj platí daně. Banky posuzují příjmy právě dle daňového přiznání. Podmínkou je, že musíte mít minimálně jedno daňové přiznání, u některých bank požadují dokonce dvě, uzavřené. Bonita se však počítá z posledního daňového přiznání, a započítá se 10-20 % z obratu OSVČ (osoby samostatně výdělečně činné).

U některých bank se tato procentuální částka ještě sníží o platby na sociální a zdravotní pojištění. Pro některé obory, kde jsou nízké náklady a jedná se o odborné činnosti, připravily banky určité zvýhodnění a berou až 50 % obratu.

Prokázování příjmů tímto způsobem je dobrá alternativa pro OSVČ, které mají jak vysoké příjmy, tak vysoké výdaje. Tento produkt nepatří k nejlevnějším, protože za dokládání bonity procentem z obratu si banky o něco navýší úrokovou sazbu. Také jej zřídkakdy lze získat na výši 100 % odhadu nemovitosti. Poplatky jsou shodné jako u klasické hypotéky, kdy se příjem dokládá. (více na www.bcas.cz)

Jak nejlépe splatit nákup pozemku od obce (cena 1,2 mil. Kč a nelze ručit bance pozemkem), a také budoucí výstavbu RD (asi 2,5 mil. Kč s podmínkou výstavby do 5 let). Vlastníme tři stavební spoření s naspořenou částkou asi 500 tisíc Kč a byt v osobním vlastnictví v hodnotě asi 2,2 mil. Kč. Zajímalo by mě, jak zkombinovat úvěr ze stavebního spoření a hypoteční banky.
Neuvedla jste dostatek informací, přesto se dá určitý postup nastínit. Pokud nelze ručit pozemkem, a to ani do budoucna, je to zásadní problém. Nicméně ve většině případů prodeje od obce či města pozemkem ručit jde. Zádrhel je pouze v tom, že město se nemůže stát zástavcem, tedy bude nejprve potřeba podepsat kupní smlouvu, a pak až zástavní smlouvy. Jinými slovy nejprve koupíte pozemek, a pak si teprve vezmete úvěr na domek. Pokud by na katastru město chtělo například předkupní právo i po koupi, pak to situaci zkomplikuje a opravdu bude problém s ručením nemovitostí. Z tohoto důvodu bych volila možnost meziúvěru či řádného úvěru ze stavebního spoření s využitím dozajištění ručiteli.  Obraťte na realitní kancelář, aby posoudila pronajímatelnost nemovitosti, popřípadě prodejní cenu. Pak si nechte zpracovat finanční plán od profesionálního finančního konzultanta a zvažte, co je pro vás příznivější. Nezapomeňte, že než si postavíte dům, musíte někde bydlet, tedy pokud bydlíte v současně vlastněném bytě, bude vhodnější vzít si hypotéku na vyšší částku. Až zkolaudujete dům, přestěhujete se, stávající byt prodáte a část úvěru z těchto peněz můžete umořit. Kombinovat hypotéku a stavební spoření v ideálním případě potřeba nebude. Uvidíte, jak to dopadne s možností zastavení pozemku.
Rodiče mi před osmi lety půjčili 2 500 000 Kč na koupi bytu. Ten má dnes hodnotu asi 5 100 000 Kč. Splácím rodičům 10 000 Kč měsíčně. Po 102 měsících jsem jim tedy dal 1 020 000 Kč. Jdou nyní do důchodu. Potřebovali by sami rekonstruovat svůj dům, ale nemají peníze. Hypotéku už nedostanou, jak to vyřešit? Půjčka byla na smlouvu a byla provedena převodem z účtu.
Udělal jste v minulosti správnou věc. Rodiče vám pomohli a vy jim to nyní můžete vrátit. Protože jste chytře sepsali smlouvu o půjčce, která je pravděpodobně i ověřená notářem a převod peněz se uskutečnil elektronicky, a tedy je dohledatelný a prokazatelný, můžete si nyní vy vzít hypoteční úvěr, jehož účel je splacení půjčky na bydlení. Odborník vám pomůže vybrat levnou banku a pokud prokážete bonitu, nebude problém, abyste hypoteční úvěr získal a rodičům dluh předčasně splatil.
Pokud máte problém z oblasti bydlení, se kterým by vám mohla naše finanční expertka pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

PŘEKLENOVACÍ ÚVĚR

Překlenovací úvěr či meziúvěr je úvěr, který slouží k překlenutí doby, než získáte nárok na řádný úvěr ze stavebního spoření.

  • musí být využit k financování bytových potřeb
  • čerpat jej můžete postupně i jednorázově
  • úroková sazba je daná úvěrovou smlouvou

VÝHODA: nižší vyžadovaná akontace (u většiny spořitelen lze tento úvěr získat již po podpisu smlouvy o stavebním spoření, tedy při nulové akontaci

NEVÝHODA: úroky se u nich vždy vypočítávají z celé cílové částky bez ohledu na výši naspořených prostředků na účtu, navíc klient v této fázi půjčku nesplácí, platí jen úroky, vlastní umořování začíná až po překlopení do řádného úvěru

Reklama

Související články

Jak na hypotéku, když stavíte vlastní dům

Koupit byt či rodinný dům, nebo postavit novou nemovitost dle vašich představ? Pokud si také vy pokládáte tuto otázku poradíme, jakým způsobem lze financovat...

Výběr článků

Načítám