Hlavní obsah

Chalupaření nejen pro relaxaci, ale jako investice do budoucnosti

Právo, Gisela Růžičková

Doby, kdy jsme si kupovali chaty a chalupy do osobního vlastnictví a jen pro rodinnou rekreaci, jsou ty tam. Vše nasvědčuje tomu, že budoucnost mají komfortní rekreační apartmány s generováním finančních výnosů. I když tento způsob investování zatím nemá v našich končinách tradici, pomalu si nachází své příznivce.

Foto: archiv firmy Lipno Lake Resort, Právo

Apartmány Lipno Lake Resort vynikají nejen stylem, ale také ideálním místem pro trávení letní i zimní dovolené.

Článek

Aktuální možností je investice do bytů v přitažlivé lokalitě u Lipenské přehrady s názvem Lipno Lake Resort, kde se nachází 92 luxusních apartmánů, z nichž je přes polovinu již obsazeno. Vynikají nejen stylem, ale také ideálním místem pro trávení letní i zimní dovolené. A hlavně koncepce pronájmů nabízí dodatečné finanční výnosy.

Zatímco dříve byly tyto investice jen výsadou zahraničních zájemců, dnes objevujeme i my kouzlo takových nemovitostí. Apartmány lze využívat k rekreaci a zároveň je pronajímat prostřednictvím správcovské firmy a získávat tak dodatečný finanční příjem. Dosavadní zkušenosti ukazují, že majitelé stráví ve svých apartmánech v průměru tři až čtyři týdny a po zbytek roku je pronajímají.

.: Také moderně vybavená koupelna poskytuje kromě očisty těla prostor na odpočinek a relaxaci. foto: Právo/archiv firmy Lipno Lake Resort

Atraktivní lokalita

Důležitou roli v obsazování bytů hraje samotné letovisko. Na Lipně je pás prostorných terasovitých apartmánů položených v protisvahu nad cestou. Všechny terasy se nacházejí na slunečné straně s výhledem na Lipenskou vodní nádrž. Velkým turistickým lákadlem je plovárna i lyžařský vlek.

Kvůli bazénu je park zajímavý i pro rodiny s dětmi, ale rozvíjejí se tu další lákavé aktivity, které nabídnou návštěvníkům pobyty zaměřené na golf, vodní sporty, jachting, rybaření, bridž, bruslení, lyžování, cyklistiku, kulturu či procházky v okolní přírodě.

Netradiční družstvo

Apartmány jsou dostupné ve velikostech od 66 do 154 m2, a protože o ně mají zájem i zahraniční zájemci, prodává se podíl v bytovém družstvu místo převodu do osobního vlastnictví.

Kupec apartmánu se stává majitelem členského podílu s právem k používání apartmánu. Kromě toho získává i podíl ve společnosti s r. o., která byty pronajímá. Všechny příjmy z nájmů jdou do společné kasy a po odečtení výdajů vyplácí družstvo nájemní zisky jednotlivým vlastníkům.

.: Všechny terasy se nacházejí na slunečné straně s výhledem na Lipenskou vodní nádrž. foto: Právo/archiv firmy Lipno Lake Resort

Člen družstva může kdykoli využívat svůj apartmán, a to se slevou od 18 % ve vedlejší do 82 % v hlavní sezoně.

Lákavé výnosy

Apartmány se pronajímají prostřednictvím cestovních kanceláří, ale mohou je pronajímat sami majitelé. Tento způsob pronajímání zaručuje široké využití. O apartmány je zájem po celý rok, nejen v hlavní sezoně. Krátké pobyty jsou oblíbené jak mezi domácími, tak i zahraničními turisty a výnosy jsou určovány stupněm obsazenosti.

Například čistý výnos apartmánu se dvěma ložnicemi za 148 000 činí při čtyřicetiprocentním obsazení 5,9 % a při sedmdesátiprocentním obsazení již 8,7 %.

.: V apartmánech je moderní nábytek, nechybějí podlahové krytiny, plynový krb, vyhřívané podlahy, sauna, internet a dvě LCD televize.foto: Právo/archiv firmy Lipno Lake Resort

Na nemovitost lze získat hypotéku s fixací na jeden rok nebo na pět let a po uplynutí doby fixace ji kompletně splatit. Hypotéku lze uzavřít s prokázáním, ale i bez prokázání příjmů. V prvním případě máme možnost získat maximálně 80 % kupní ceny nemovitosti, bez prokázání příjmů se hypotéka prodraží o 1,5 %, zato umožňuje financovat až 50 % kupní částky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám