Hlavní obsah

V Budapešti vyroste ostrovní komplex za 38 miliard korun

Developerská společnost Plaza Centers postaví v konsorciu s dalšími firmami v Budapešti víceúčelový komplex za více než 1,5 miliardy eur (přibližně 38 miliard korun). Hrubá zastavěná plocha komplexu bude 350 000 metrů čtverečních. V jeho rámci vyrostou hotely, opera, divadlo, přístav, muzeum, nákupní a zábavní centrum a kasino.

Článek

Konsorcium oznámilo zahájení stavby poté, co v komplexu získalo licenci na provozování kasina. Projekt se bude nacházet na jižním konci ostrova Obuda na Dunaji v Budapešti.

V konsorciu drží Plaza Centers 30procentní podíl. Stejný podíl má i společnost CP Holdings, která je členem skupiny společností Bernarda Schriera a vlastníkem řetězce hotelů Danubius. Dalších 30 procent patří maďarské komerční bance MKB Bank, která je dceřinou společností German Bayerische Landesbank.

.: Projekt se bude nacházet na ostrově Obuda. Foto: www.dreamisland.hu

V Česku patří mezi projekty Plaza Centers plánovaná výstavba obchodně-zábavních center v Liberci a Opavě, firma postavila také centrum Novodvorská Plaza v Praze. V Chebu chce společně s Českými drahami a Autobusy Karlovy Vary vybudovat za 80 miliónů korun nový dopravní terminál. V Roztokách u Prahy společnost plánuje bytový projekt.

Plaza Centers je nizozemská společnost s izraelským kapitálem. Její akcie se obchodují na londýnské a varšavské burze. Již od listopadu 2006 použila firma všechny výnosy z primárních úpisů akcií na realizaci a dokončení developerských projektů. Vstup na pražskou burzu zatím neplánuje.

Vedle České republiky a Rumunska působí také například v Srbsku, Maďarsku, Polsku, Lotyšsku, Rumunsku a Řecku. Hodnota portfolia developera byla na konci loňského roku 3,5 miliardy eur (kolem 88 miliard korun).

Reklama

Související články

V Ostravě vyroste obří centrum Nová Karolina

Již za měsíc začne slavnostním zahájením stavba nového moderního centra moravskoslezské metropole. Několikamiliardový projekt Nová Karolina na území bývalé...

Výběr článků

Načítám