Hlavní obsah

V Divoké Šárce vyroste luxusní bytový areál ve vesnickém stylu

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tentokrát vás zavedeme do rodícího se bytového areálu Heřmanův Dvůr v pražském Šáreckém údolí, kam se už brzy jen tak každý nedostane. Jednak tam bude závora, a jednak nastěhovaní obyvatelé. Ti zaplatili za metr čtvereční plochy bytu kolem sta tisíc korun.

Foto: Václav Jirsa a vizualizace MOD- INVEST, Právo

Uzavřený dvůr je urbanisticky doladěný.

Článek

V romantickém zákoutí Divoké Šárky (pár minut od stanice metra Dejvická) na kulisu velkoměsta snadno zapomene několik nově nastěhovaných rodin. Dokončuje se zde soubor tří objektů s jedenácti obytnými jednotkami a jedním ateliérem.

To vše na místě bývalého statku, který připomínaly už jen natolik poškozené stavby, že i památkáři souhlasili s jejich odstraněním. Ale kouzlo místa bude citlivým projektem zachováno.

Moderní vzpomínka na minulost

Znovu vystavěný dům - Mlýnek - bude mít stejné průčelí, včetně slunečních hodin, a dokonce i komín, byť jen jako nefunkční repliku.

Od patnáctého století vyrůstaly podél Šáreckého potoka mlýny, postupně přibývaly usedlosti a samozřejmě i hostince. Minulé století v okolí připomínají unikátní vilové stavby ve funkcionalistickém stylu.

.: V kuchyni je dost místa i pro jídelní stůl. foto: Právo/Václav Jirsa a vizualizace MOD- INVEST

Bývaly tu na sluncem zalitých stráních vinice a na odlehlé straně stráně nad Heřmanovým Dvorem bývala letní scéna Vinohradského divadla. I Šárka se Ctiradem by žasli.

Cena dokončovaných domů, včetně pozemku, začíná na téměř čtyřiadvaceti miliónech a končí na dvaceti devíti. Ceny bytů se pohybují od pěti do 21,2 miliónů korun. V ceně bydlení je zahrnuta nejen bytová jednotka, ale i pozemek, sklep, předzahrádka, zahrádka nebo terasa a dvě parkovací stání.

Exkluzivní rezidenční komplex je podle projektu architekty Stolanové v nadčasovém designu s důrazem na precizní řemeslné vypracování.

Je jako stvořený, jak nám řekla zástupkyně stavební i developerské

Je jako stvořený, jak nám řekla zástupkyně stavební i developerské firmy MOD - Invest Hana Pavlíková, pro bydlení rodin s dětmi a pro individualisty milující originalitu a historii. V letech minulých původní stavby Heřmanova Dvora zarůstaly a chátraly.

Soukromí a bezpečí

Celý objekt, tvořící z ptačí perspektivy nepravidelný trojúhelník, bude po dokončení uzavřeným areálem s náměstíčkem ozdobeným i kašnou. Vše navozuje příjemný a hlavně privátní dojem. První část tvoří čtyři řadové rodinné domy a druhou bytový dům, kde budou samostatné byty a ateliér.

Kouzlo místa uprostřed zeleně umocňuje původní brána hospodářské usedlosti ze sedmnáctého století, která zůstává dominantním architektonickým prvkem.

.: Šikmé stropy prostor ozvláštňují. foto: Právo/Václav Jirsa a vizualizace MOD- INVEST

Uzavřenost areálů rezidentům nabízí klidné bydlení v bezpečí a soukromí. K vybavení moderních domácností patří i domácí videotelefony s černobílým monitorem a s ovládáním zámku ve vstupních dveřích objektu.

Propracované je i vnitřní vybavení třípodlažních domů, kde poslední patro korunuje elegantně řešené podkroví s řadou arkýřů a lomenými stropy. „Vše odpovídá nejvyšším nárokům a přitom se projekt vrací k tomu, co se v minulosti nejvíce osvědčilo - kvalitní materiály, řemeslná preciznost…“

„Pocit jedinečnosti a útulnosti vytvářejí také štukované stropy a hlavně osobitě řešená okna, často i francouzského typu. Vzdušnost a pocit volného pohybu tak navozují zajímavé průhledy a průniky mezi místnostmi,“ dodává Hana Pavlíková.

Bydlení v parku

U některých domů s větším pozemkem povedou francouzské dveře rovnou k zahradnímu bazénu. „Zahrádky nabídnou prostor pro vlastní kreativní vyjádření a do lesoparku je to jen pár kroků.“

.: Staré - původní se propojuje s novým. foto: Právo/Václav Jirsa a vizualizace MOD- INVEST

Ani při naší návštěvě už nebylo těžké představit si bydlení pět kilometrů od metra a přitom v přirozeném vesnickém stylu. Záměr - vytvořit tu přátelský architektonický styl s lehkými prvky čistých tvarů a materiály spojující Heřmanův Dvůr s přírodou a harmonií barev - se začíná ukazovat jako možný.

Šárka byla v roce 1990 vyhlášena chráněným územím a dnes je největším přírodním parkem v Praze. Mít tu bydlení bude jistě dokonalý zážitek.

Reklama

Související témata:

Související články

Zelené město vyroste na pražském Jarově

Na pražském Jarově byla zahájena stavba komplexu 1 000 nových bytů s názvem Zelené město. S dokončením první etapy stavby se počítá v roce 2010. Pro projekt...

Výběr článků

Načítám