Hlavní obsah

Země pohádek v bývalém rockovém klubu Bunkr nebude

Právo, Jana Šprunková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radnici Prahy 1 ztroskotal další plán, který měla s jedenáct let volnými prostory v Lodecké ulici. Jen se Praha 1 zbavila starosti o Werichovu vilu na Kampě jejím pronájmem Nadaci Jana a Medy Mládkových, další jí vyvstala. Nájemce bývalého rockového klubu Bunkr v Lodecké ulici totiž odstoupil od svého záměru a prostory tím pádem opět ztrácejí naději na oživení.

Foto: Karolina Kudynová, Právo

Prostory po Bunkru v Lodecké ulici jsou již jedenáct let prázdné.

Článek

Společnost Země pohádek, která tam v suterénu měla vybudovat zázemí pro dětské diváky, včetně kina a divadélka, a pro rodiče cukrárnu a kavárnu v přízemí domu, z celého projektu nyní vycouvala.

„Je to čistě ekonomická záležitost, nechci skončit v dluzích,“ řekl Právu předseda představenstva Vlastimil Král. Smlouvu s radnicí podepsal před více než dvěma roky a od té doby se podle něho podstatně změnila situace na trhu.

Projekt Země pohádek je nevýdělečný

„Projekt Země pohádek je nevýdělečný. Chtěli jsme aktivity v Bunkru dotovat z našeho prodeje DVD, ale ten v poslední době stagnuje. Bojím se, že by zakrátko nebylo z čeho ho dotovat,“ dodal Král. Aby do Bunkru chodili nejmenší diváci, stálo by vybavení a režie hodně peněz.

Král předpokládá, že měsíčně by to dělalo čtvrt miliónu. „Pokud bychom děti a maminky nechtěli přímo oškubat, tak by se nám sice těch 250 tisíc asi vrátilo, ale nic bychom nevydělali,“ míní Král. A je tudíž otázkou, z čeho by zaplatila Země pohádek zhruba čtyři milióny korun, které by měla vložit do vnitřního vybavení prostor. Na sponzory se Král spoléhat nechce.

„Byl to sice můj sen, moc jsme něco takového chtěli udělat, ale nemáme na to zdroje,“ sdělil. Radnice Prahy 1 zatím neví, jak bude dál postupovat. Ustoupení od záměru je pro ni novou věcí.

Zvítězí rozum nebo politika?

„Musí do toho přijít víc rozum než politika. To by mohla kultura zahynout,“ míní starosta Petr Hejma (ODS). Nevyloučil, že by mohla městská část od Krále práva odkoupit, nebo by musela vypsat další soutěž na provozovatele prostor. Král by nebyl proti, kdyby Praha 1 zaplatila rekonstrukci, k čemuž se stejně zavázala, ale dosud tam žádnou investici neudělala, a vybavila vnitřek.

„My bychom pak mohli dělat program,“ míní Král. Bývalý světově vyhlášený rockový klub Bunkr, který provozoval Richard Nemčok, nechala radnice protiprávně vystěhovat exekutory před jedenácti lety. Od té doby je toto lukrativní místo prázdné a spoustu tehdejšího vybavení, jako nové silnoproudé kabely a vzduchotechniku, někdo rozkradl.

V Bunkru měla být také kavárna a klub

V roce 1999 se blýsklo na lepší časy, když se stal nájemcem Nadační fond českého filmu. Radnice se radovala, jak budou filmoví fajnšmekři jásat, až se tam pro ně otevře klub a kavárna. Stejně rychle ale tento sen vyprchal a ze záměru sešlo. Stejně jako nyní z toho pohádkového.

„Jedenáct let je smutek. Přitom to jméno klubu žije dál po celém světě. Ale jméno radnice taky,“ shrnul provozovatel bývalého klubu Richard Nemčok. Snahy Prahy 1 udělat v takových klubových prostorách říši pohádek považuje za scestné. „Je to jen šmelina s nájemní smlouvou,“ shrnul aktivity kolem Bunkru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám