Hlavní obsah

Příjem žádostí v programu Panel se může zastavit i letos

– PRAHA

Pokud ve Státním fondu rozvoje bydlení (SFRB) nebude navýšen rozpočet programu Panel, není vyloučeno, že by stejně jako v loňském roce muselo dojít k pozastavení přijímání žádostí na opravy a rekonstrukce panelových domů. Na konferenci o realitním trhu to řekl ředitel fondu Jan Wagner.

Foto: Lukáš Táborský archiv firem Paramo a Folprecht Brno, Právo

Ilustrační foto

Článek

V současnosti se údajně připravují jednání o navýšení rozpočtu fondu mezi ministerstvem financí (MF) a ministerstvem pro místní rozvoj (MMR). Fond má na program Panel 1,5 miliardy korun, které pro letošní rok schválila vláda, tedy zhruba třetinu loňské částky.

"Pokud by rozhodnutí o navýšení rozpočtu nedopadlo dobře, tak pozastavení přijímání žádostí vyloučit nemohu," uvedl Wagner. Podle jeho dřívějšího sdělení by fond potřeboval minimálně o dvě miliardy více.

K polovině května přijal fond od začátku dubna 770 žádostí na opravy a rekonstrukce paneláků. "Žádosti se teprve zpracovávají, takže je zatím předčasné říkat, jakou část letošních prostředků vyčerpají," řekl Wagner minulý týden. SFRB původně letos pozastavil přijímání žádostí až do začátku dubna právě kvůli nejasnostem kolem rozpočtu.

Novela může změnit podmínky pro poskytování podpory

Ministerstvo pro místní rozvoj podle ředitele fondu připravuje novelu vládního nařízení, které upravuje použití peněz ze SFRB. Novela může změnit i další podmínky poskytování podpory z Panelu.

Týkat by se to podle Wagnera mělo především rozrůznění státní podpory v souvislosti s rozsahem rekonstrukce a prováděného zateplení. Vláda by měla projednat změnu nařízení během června, uvedl Wagner.

Kabinet Mirka Topolánka pro letošní rok z 11 různých programů fondu pozastavil osm, jeden nový zavedl. SFRB získával do roku 2005 peníze z výnosů privatizace. Takto do něj přišlo 33 miliard korun. Tento způsob financování však již údajně nadále není možný, protože příslušné finance byly vyčerpány.

Stejně jako v posledních letech ani letos rozpočet SFRB nepočítá s žádnými dotacemi ze státního rozpočtu, neboť to neumožňuje snižování rozpočtových schodků, uvedlo dříve ministerstvo financí. Příjmy fondu by letos měly činit 1,25 miliardy korun, celkové výdaje 3,2 miliardy.

Celkové náklady na potřebné opravy a rekonstrukce všech panelových domů v Česku odhadují odborníci přibližně na 350 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvalitní izolace zatočí s vlhkostí

Když stavíme nový dům, tak chceme, aby stál na pevných základech a v suchu. Vlhkost mu rozhodně neprospívá. Jjako nezvaný host může přicházet z různých míst....

Výběr článků

Načítám