Hlavní obsah

Obec Vítěznou hyzdí už skoro deset let městečko duchů

Právo, Vladislav Prouza
VÝCHODNÍ ČECHY

Kolonie rozestavěných rekreačních domků hyzdí už skoro deset let obec Vítěznou u Dvora Králové nad Labem. Areál nazývaný místními podle duchovního otce projektu a údajného investora, romského aktivisty a bývalého předsedy Romské občanské iniciativy Emila Ščuky Ščukaland připomíná městečko duchů.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Plánovaný rekreační areál možná bude brzy připomínat rumiště.

Článek

„Kdysi tady snad mělo vzniknout středisko Romské střední školy sociální v Kolíně, kde se Emil Ščuka angažuje. Stavba ale nebyla doposud dokončena a domky řadu let chátrají. Komunikace mezi obcí a panem Ščukou takřka neexistuje. Poštu nepřebírá. Rozestavěný areál by snad měl střežit nějaký hlídač, který tam má bydlet,“ přiblížil starosta Vítězné Zdeněk Mühl (ODS).

Část areálu navíc byla postavena načerno, načež obec Vítězná usilovala o odstranění černých staveb. „Chtěli jsme, aby stavební úřad ve Dvoře Králové v tom udělal pořádek. Jeden z úředníků však na úřadě skončil a přešel do služeb pana Ščuky. Byli bychom rádi, kdyby se areál buďto dostavěl, nebo zmizel,“ podotkl Mühl.

Královédvorský stavební úřad nyní vede s Emilem Ščukou jednání o dodatečném povolení načerno postavených objektů. "Část areálu byla skutečně postavená načerno, o čemž nyní s protistranou jednáme. Několik správních řízení už v minulosti proběhlo,“ potvrdila Eva Kopřivová ze stavebního úřadu ve Dvoře Králové, aniž upřesnila, zda investor chátrajícího areálu dostal za načerno postavené objekty pokutu.

Neúspěch jednání o dodatečném stavebním povolení může v nejhorším případě vést k zániku areálu. „Jednání ale zatím neskončila,“ poznamenala Kopřivová. Komunikace mezi úředníky a Emilem Ščukou probíhá pouze přes prostředníka, údajně bývalého zaměstnance královédvorského stavebního úřadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám