Hlavní obsah

Praha získala zadarmo 800 bytů z vojenského bytového fondu

– PRAHA

Osm stovek bytů získala Praha od Správy vojenského bytového fondu. Metropole za ně nezaplatí ani korunu. Pro nájemníky budou platit stejná pravidla jako v ostatních nájemních bytech magistrátu. Magistrát dosud spravoval 10 500 bytů. Regulované nájemné ale platí jen něco přes 5000 domácností, platby za bydlení se jim naposled zvyšovaly ve druhé vlně deregulace letos v lednu.

Foto: Zuzana Zábrodská, Novinky

Praha získala zdarma 800 bytů

Článek

"Zatím nevíme, v jakém stavu tento bytový fond je," upozornil radní Jiří Janeček. Do čtyř měsíců proto chce radní byty prověřit a nechat zpracovat ekonomickou studii, která ukáže, jaké jsou výnosy z nájemného a jaké náklady spojené s udržováním bytového fondu. Radní také navrhne, jak s nově nabytým fondem město naloží.

"Moc často se to nestává, aby hlavní město dostalo něco zdarma," dodal Janeček s tím, že byty jsou ale obsazené a na hlavní město přechází jejich správa a údržba. Pro nájemníky budou platit podmínky, které znají nájemníci ostatních magistrátních bytů. Magistrát zatím podle ředitele bytového odboru Vladislava Dykasta neví, jestli v bytech začala deregulace.

Pokud se ale nájemné dosud nezvyšovalo, zcela jistě na nájemníky podle Janečka čeká. "Musíme to prozkoumat, stejně jako budeme kontrolovat nájemce, jestli v bytech bydlí oprávněně," vysvětlil Dykast. Aby lidé mohli bydlet v obecním bytě, nesmí například vlastnit žádné další nemovitosti.

Magistrát dosud spravoval 10 500 bytů. Regulované nájemné se naposled zvyšovalo ve druhé vlně deregulace letos v lednu. Lidé platí zhruba od 61 korun do 66 korun za metr čtvereční. V ostatních bytech nájemci hradí věcně usměrněné nájmy 55 až 70 korun za metr čtvereční. Radní chtějí v prvních třech letech využít nejvyšší možnou míru zdražení danou zákonem, pak se bude bydlení zdražovat podle lokalit.

Reklama

Související články

Praha se může rozšířit o další obce

Vpravdě historický krok možná čeká už brzy na pražský magistrát. Od sedmdesátých let se totiž poprvé může hlavní město rozrůst o další obce. Hranice Prahy...

Radnice má novou vizi nákladového nádraží

Nákladové nádraží na Žižkově čeká proměna. Minulý týden schválila radnice změnu územního plánu. Na největším nezastavěném pozemku východně od centra...

Výběr článků

Načítám