Hlavní obsah

Plzeňské náměstí září novotou

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zásadní proměna plzeňského centrálního náměstí Republiky skončila. Šedivý asfalt nahradila rozrastrovaná dlažba z porfyru, probarveného italského kamene. Historický prostor ještě doplní trojice moderních kašen, ale nebude to dříve než v roce 2010.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Plzeňské náměstí se zbavilo šedivého asfaltu, nahradila jej kamenná dlažba.

Článek

Komplexní rekonstrukce 1,5 hektarové plochy stála zhruba 155 miliónů korun a trvala více než dva roky.

Jedno z největších náměstí u nás teď evokuje časy posledních let monarchie, proměnou prošlo veřejné osvětlení, vrátily se lavičky. Zkrášlovací kúrou prošly i populární památkově chráněné secesní záchodky, které původně sloužily jako stanice elektrické dráhy.

Na unikátní hranol si ještě v Plzni musí počkat

Několik třešniček na dortu ale stále ještě chybí. Plzeňáci si musejí počkat na instalaci trojice moderních kašen a počítá se také s trvalým vystavením unikátního artefaktu – skleněného hranolu s historickými vrstvami odkrytými při archeologickém průzkumu náměstí.

„Ukázalo se, že celá plocha náměstí je velmi cennou lokalitou, jakousi archeologickou konzervou, která skrývá dlažby od čtrnáctého až do devatenáctého století,“ řekl Právu Radek Široký ze Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek.

.: Plzeňské náměstí se zbavilo šedivého asfaltu, nahradila jej kamenná dlažba. foto: Právo/Ivan Blažek

Průzkum odhalil i základy renesanční školy a lékárny, zbytky středověkého dřevěného vodovodu, pozůstatky někdejších kašen i jednu ze zapomenutých studní. Nebo vzácnou drobnost – 600 let staré obchodní plomby z Vlámska, doklad dávného zahraničního obchodu.

Kašny budou až za dva roky

Na náměstí má být umístěná již zmíněná skleněná kostka s vytěženou archeologickou sondou, tedy s kvádrem zeminy, který po vrstvách mapuje, čím vším náměstí prošlo.

„Odborníci musí vzorek preparovat a upravit tak, aby šel vystavit. Snad se to podaří ještě letos,“ sdělil Petr Marovič, vedoucí oddělení památkové péče plzeňského magistrátu.

Ve třech rozích náměstí, čtvrté patří morovému sloupu, přibudou moderní kašny pražského architekta Ondřeje Císlera. „Teď probíhá výběrové řízení, vlastní práce potrvají zhruba dva roky, jde o technologicky velmi náročnou záležitost,“ podotkl architekt.

Nejvyšší z chrličů má měřit téměř pět metrů. Voda poteče do nádob z černé žuly. „Tu máme vyhlédnutou v Číně,“ doplnil Císler. Město za atrakci zaplatí sedmnáct miliónů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám