Hlavní obsah

Zámek Fulnek jde do dražby, vyvolávací cena je osm miliónů

FULNEK

Zámek ve Fulneku na Novojičínsku jde do dražby, jeho vyvolávací cena je osm milionů korun. Památkově chráněný zámek, který je dominantou města, dává do dražby společnost Správa Lesů Fulnek. Jejím jediným společníkem je Rostislav Špaček, kterému byl zámek vrácen v restituci.

Foto: Profimedia.cz

Město Fulnek se zámkem v pozadí

Článek

Do dražby jde zámek z toho důvodu, že chátrá a současný vlastník - Správa Lesů Fulnek nemá na jeho údržbu nebo renovaci finanční prostředky. Hledá se proto nový majitel, který by se o zámek postaral, vysvětlil důvody dražby jednatel společnosti Antonín Šimeček, který doufá, že se podaří nového zájemce najít.

"Je to zkouška, protože přeci jen je to obrovský objekt a každý zájemce si musí umět spočítat, kolik by ta rekonstrukce stála," podotkl Šimeček. Dodal, že se jedná o veřejnou dražbu a nový vlastník bude muset respektovat, že jde o památkově chráněné budovy.

Zámek se bude dražit 27. května v Brně. Předmětem dražby je soubor budov v areálu zámku včetně pozemků. Odhadní cena byla stanovena na 15 miliónů korun.

Město doufá v nové pracovní příležitosti

"Je to sice soukromý majetek, ale zámek nám samozřejmě jako dominanta Fulneku není lhostejný. Osobně se domnívám, že když by získal nějakého šikovného majitele, který by do něj uměl investovat, tak to pro město může znamenat i nové pracovní příležitosti," řekl starosta Fulneku Josef Dubec.

Zámecký komplex leží severovýchodně od historického jádra města. Skládá se ze dvou částí - z Horního zámku a mladšího, takzvaného Dolního zámku. Na místě zámku stál zřejmě již ve 13. století gotický hrad, který byl v 16. století přestavěn na dvoupatrový renesanční zámek.

Ten v roce 1801 zachvátil rozsáhlý požár, po němž byl přebudován do současné podoby. Budovy zámku jsou kulturní památkou a zámecký areál je veřejnosti nepřístupný.

Reklama

Související články

Žinkovský zámek se změní v luxusní hotel

Romantickou památku čeká renesance, v obnoveném parku mají korzovat lázeňští i kongresoví hosté. Léta spící a pomalu pustnoucí romantický zámek v Žinkovech...

Výběr článků

Načítám