Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak získat odhad nemovitosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V minulém díle jsme rozebrali možnosti financování developerských projektů. Dnes se zaměříme na to, jakým způsobem můžeme získat u developerského projektu odhad nemovitosti. Která úskalí vás mohou potkat? Kolik odhad bude stát? Na otázky čtenářů odpovídají Linda Fejtková a Jan Lener ze společnosti Broker Consulting a.s.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Banka potřebuje vědět, jakou hodnotu má nemovitost, kterou bude zajištěn úvěr. K tomuto účelu slouží odhad nemovitosti. Ten standardně vytváří externí odhadce pověřený bankou a najatý žadatelem o úvěr. Tento způsob připadá v úvahu také u developerských projektů. Sestavuje se z projektové dokumentace stavby v případě, že stavba ještě nestojí. Takový odhad stojí většinou okolo 5 000 korun. Záleží na bance a odhadci.

Developeři sami mají na stavbu úvěr od banky. Je obvyklé u větších projektů, že banky (nebo banka) se kterými developer spolupracuje provedou plošně ocenění všech bytových jednotek. Takové odhady jsou však použitelné pouze pro tu banku, která je vyhotovila. V takovém případě klient nemusí za odhad platit. Může se však občas setkat s několika nepříjemnými překvapeními.

Jsou případy, kdy banka ocenila byty ještě před zvýšením DPH. V tomto roce může být prodejní cena vyšší než odhadní cena. Ale nemusí jít pouze o DPH. Důvodů pro zvýšení je více (stavební úpravy, přirážka z důvodu jiného splátkového kalendáře).

Zájemce o 100% hypotéku bude mít problém úvěr získat. Ideálním přístupem banky je stanovování odhadní ceny dle ceny kupní. Záleží na přístupu bank. Více na www.bcas.cz

Mám specificky dotaz. Jsem už delší dobu v USA, kde podnikám.Pomalu se chystám zpět do ČR. Přemýšlím o tom, koupit sibyt nebo dům někde v ČR. Chtěl bych si vyřídit hypotéku a najít firmu, která by za určitou provizi tuto mou nemovitost pronajímala a starala se o vše s tím spojené. A já bych mohl doplácet jen rozdil mezi nájemným a splátkou hypotéky. Je něco takového možné?
Lze si vyřídit hypotéku, k tomuto doporučuji sejít se s hypotečním specialistou, aby posoudil vaši bonitu (ne všechny banky akceptují plné příjmy ze zahraničí a ne všechny banky Vám jako daňovému nerezidentovi poskytnou 100% hypotéku). K dotazu na realitní služby vám bohužel nemohu podat relevantní informace, protože nejsme realitní kancelář, nicméně věřím, že se s některou RK na pronájmu a správě své nemovitosti dohodnete. Pokud by pak nájem byl deponován na váš účet u financující banky, pak si banka strhne vždy k určitému datu v měsíci inkasně splátku a je na vaší zodpovědnosti, aby na účtu vždy byli prostředky minimálně ve výši splátky a měsíčních poplatků, tedy účet byste musel kontrolovat, a pokud by nájemníci nezaplatili, doplatit potřebnou sumu ze svého.
Chceme si v budoucnu pořídit byt. Zajímalo by nás, čemu byste dal osobně přednost stavebnímu spořitelně nebo hypoteční bance ?
Úrokově nejistá doba hraje pro produkty stavebních spořitelen, které umí nabídnout minimálně úrokové bezpečí klientům vyžadujícím jistotu. Stavební spoření spojuje v jeden kompaktní celek spoření a poskytnutí účelového úvěru. Ten je charakterizován nízkými a pevnými úrokovými sazbami po celou dobu splácení. V současnosti stavební spořitelny „inovují“, nejsou jen spořícím produktem. Nabízejí nejen standardní úvěry na bydlení, ale i řadu překlenovacích úvěrů (resp. meziúvěrů), které hypotékám konkurují. Stavebním spořitelnám je vyčítána malá pružnost oproti hypotečním bankám, což také někdy hraje nezanedbatelnou roli při rozhodování, jestli stavební spořitelnu nebo hypoteční banku. Doporučuji nechat si vypracovat od nezávislého finančního konzultanta srovnání několika produktů obou institucí. Dozajista poznáte, který produkt nejlépe vyhovuje vaším potřebám.
Jsem samostatná podnikatelka. Pracuji na živnostenský list. Společně s daňovým poradcem optimalizuji svá daňová přiznání. Ačkoliv mám obrat okolo 900 000 korun za rok, platím daně ze základu asi 150 000. Chtěla bych si pořídit byt v Praze. Ten stojí asi 6 000 000. Půjčí mi nějaká finanční instituce? Vlastní prostředky mám ve výši 1 000 000 Kč.
Možnost v rámci legislativy optimalizovat daňové přiznání je pro OSVČ zcela jistě příjemná. Při žádání o úvěr ale hraje proti Vám. Dnes je možné bance prokazovat příjem i určitou částí obratu. Záleží na bance i oboru, ve kterém podnikáte. Maximálně na trhu banka vezme 50 %. Ve většině případů okolo 15 %. To bohužel nebude stačit. Existuje také možnost vzít si hypotéku bez dokladování příjmů. Bude mít sice vyšší sazbu, ale je opravdu zcela bez dokládání příjmů. Má to jeden háček. Procento zatížení zástavy úvěrem (kolik z odhadní ceny si půjčujete) je výrazně omezeno. To znamená okolo 55 %. Doporučuji se poradit s nezávislým finančním konzultantem. Uvidíte, zda I pro vás existuje nějaká možnost.
Pokud máte problém z oblasti bydlení, se kterým by vám mohla naše finanční expertka pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám