Hlavní obsah

Finanční poradna: Předhypoteční úvěry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V minulé poradně jsme si vysvětlili financování developerského projektu pomocí hypotečního úvěru. Dnes budeme pokračovat v nakousnutém tématu a zaměříme se na předhypoteční úvěr a individuální dohodu mezi developerem a financující bankou. Na vaše otázky odpovídá nezávislý finanční konzultant Jan Lener ze společnosti Broker Consulting.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Nemáte jinou nemovitost, kterou můžete zastavit bance, když ještě není možné zastavit tu kupovanou, ale developer již požaduje první peníze? I tato situace se dá řešit. Existují produkty od mnoha bank, které umožňují čerpat až na rok nebo na dva roky určitou část objemu úvěru.

V tomto období developer stavbu zpravidla dostaví. Těmto produktům říkáme předhypoteční úvěry. Jak přesně fungují? Banka vám na relativně vyšší (o 1-3 % než standardní úvěr) úrokovou sazbu poskytne prostředky bez nutnosti zastavit nemovitost (může požadovat ručitele).

Pak splácíte pouze úroky. Současně se smlouvou o předhypotečním úvěru podepisujete úvěrovou smlouvu, jejíž účelem je také splacení meziúvěru. Jakmile je možné dát bance do zástavy kupovanou nemovitost, začnete splácet řádný úvěr.

Jinou možností je obrátit se na banku, která poskytla úvěr developerovi.

Developeři nestaví pouze z vlastních zdrojů, ale většinu prostředků si také půjčují. Úspěšní developeři jsou pro banku zárukou dobré investice. Pak se v praxi můžeme setkat i s tím, že banka poskytne určitou sumu peněz dle splátkového kalendáře developera dříve, než je možné nemovitost zastavit. Většinou však kupující platí určitou přirážku k ceně bytu. Více na www.bcas.cz

Vlastním 3pokojový byt po kompletní rekonstrukci a v současné době jej jako zařízený pronajímám. Chci stavět rodinný domek a stojím před otázkou zda-li byt prodat a vzít si hypotéku pouze 1 500 000 Kč nebo neprodávat a pronajímat a vzít hypotéku 3 000 000 Kč a část hypotéky splácet z pronájmu. Pravděpodobný zisk z pronájmu je dnes ca 6 - 8 000 Kč měsíčně. Zajímalo by mě,co se z časového horizontu 20 let jeví jako výhodnější?
Děkuji za zajímavý dotaz. Vaší celkovou situaci by měl posoudit profesionál a společně byste měli učinit správné rozhodnutí. Růst nájmů se v dlouhém horizontu velmi špatně odhaduje. Určitě bych ho neviděl nižší než odhadovaná inflace 3 %. Na druhou stranu dle průzkumů lidé touží spíše po bydlení v OV. Také cena bytu pravděpodobně poroste. Záleží však velmi na stavu bytu a lokalitě. Obecně rostou ceny nemovitostí o 5 % ročně. Mají však tenenci tvořit bubliny. Podívejme se na růst cen nemovitostí v naší zemi v poslední době. Některé lokality rostou o desítky procent ročně. Ale je dost možné, že se o cenovou bublinu nejedná. Porostou však takovým tempem i nadále? Jaké tempo to bude? Konvergence k cenám v EU asi ještě neřekla své poslední slovo. A hlavně, jak poroste cena vaší nemovitosti? Jaké rekonstrukce budete muset provést? To jsou věci, které můžeme skutečně pouze odhadovat. Použijme však ta teoretická čísla (5 % a 3 %). Otázka, na kterou hledejte s finančním konzultantem odpověď zní, zda vám růst ceny nemovitosti a rostoucí nájemné vydělá více, než investice 1 500 000 korun a měsíční investování částky, kterou byste nemusel platit na hypotéku, pokud byt prodáte očištěný o výnos z nájemného. Postavte proti sobě vaše dvě investiční příležitosti a porovnejte je v odhadovaném dynamickém vývoji v čase. Nečiňte rozhodnutí bez propočtů.
Je možné pořídit bazén na úvěr? Zároveň si na zahrádce chceme postavit saunu. Je i toto možné financovat hypotečním úvěrem?
Ano, oba účely je možné profinancovat hypotečním úvěrem. Musíte však splnit více podmínek. Musí se jednat o stavby pevně spojené se zemí. Bazény, které na zimu schováte do stodoly, nespadají do klasických účelů hypotečních úvěrů. Situace se saunou bude asi jasnější. Stavba bude mít své základy a bude pevně spojená se zemí. Druhou podmínkou je výše úvěru. Nejmenší hypoteční úvěr může být poskytnut ve výši 200 000. Je zde ještě možnost využít dražší neúčelový hypoteční úvěr, když nesplníte první podmínku. Pokud však nemůžete splnit druhou podmínku, je řešením spotřebiteslký úvěr. Ten je ale drahý a patří do kategorie špatných dluhů. Dejte od něho ruce pryč!
S manželkou jsme nedávno koupili byt v centru Prahy. Kupovali jsme jej z rodinného jmění. Nezbylo nám však na vybavení. Chceme si najmout bytového architekta. Zvládne to hypotéka?
Bohužel toto standardní hypotéka nezvládne. Ale nevěšte hlavu. Jsou dvě cesty, kterými se můžete pro úvěr vydat. Tou levnější je využití hypotéky na vybavení domu, kterou jeden z našich hypotečních ústavů nabízí. Úroková sazba je vyšší než u klasické hypotéky a musíte doložit doklady na nákup nábytku, ale je to levnější než neúčelový hypoteční úvěr. Oba případy važadují prokázání dostatečné bonity. Zvažte také, zda kvůli nábytku chcete bance zastavit celou nemovitost. S vyřízením úvěru a nalezením správné finanční instituce vám pomůže finanční konzultant.
Pokud máte problém z oblasti bydlení, se kterým by vám mohla naše finanční expertka pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související články

Finanční poradna: Doba fixace úrokové sazby

Doba fixace úrokové sazby je jedním ze základních atributů hypotéky. Délka fixace úrokové sazby hypotečního úvěru představuje časový úsek, po který banka nesmí...

Výběr článků

Načítám