Hlavní obsah

V Kladně vyroste nová multifunkční hala na sport i kulturu

– KLADNO

V Kladně by do dvou let měla vyrůst multifunkční hala na sportovní i kulturní akce. Náklady na vybudování zařízení pro zhruba 8 000 diváků se odhadují na téměř 900 miliónů korun včetně DPH.

Článek

"Výstavba by měla začít ke konci letošního roku," sdělil kladenský primátor Dan Jiránek. Podle středočeského hejtmana Petra Bendla bude financování výstavby haly rozloženo do tří let.

Středočeský kraj by měl přispět částkou 150 miliónů korun, ze státního rozpočtu v Kladně počítají s 350 až 400 milióny korun, dalších 150 miliónů korun budou tvořit evropské dotace a zbytek, tedy asi 250 miliónů korun, zaplatí město Kladno.

Největší středočeské město v letošním roce hospodaří s rozpočtem necelých 1,6 miliardy korun. Výstavba nové haly podle prvního náměstka primátora Miroslava Bernáška v žádném případě nesmí neovlivnit další investiční akce ve městě.

V hale najdou zázemí sportovní i kulturní akce

V hale, kterou plánují postavit na místě nynějšího hokejbalového hřiště a sauny, najdou zázemí hokejisté, volejbalisté i pořadatelé různých kulturních a společenských akcí. Využívána bude i na různé kongresy nebo v případě krizových situací jako evakuační středisko. K dispozici by mohla být také v případě přidělení olympijských her Praze.

"Původně jsme uvažovali o jiných lokalitách umístění haly, ale nakonec zvítězil návrh, aby se stala součástí komplexu volnočasových aktivit na Sletišti," řekl Jiránek.

V Kladně původně uvažovali o výstavbě multifunkční haly v sousedství chystaného obchodního centra v Kladně-Kročehlavech nebo o přestavbě současné zimní haly. Tato varianta by však podle Jiránka pro město nebyla výhodná, protože v případě přestavby by ztratilo nárok na evropské dotace. Současná zimní hala zůstane zachována pro tréninky a mládežnický hokej.

Záměr výstavby haly již schválili kladenští radní, příští týden by plán na svém zasedání měli odsouhlasit zastupitelé. Město již plánuje výkup pozemků pro výstavbu parkovišť u budoucí haly.

Ve středních Čechách chybí moderní víceúčelové zařízení

"Kraj finančně na halu nepřispívá jenom kvůli kladenskému hokeji, ve středních Čechách není v podstatě moderní víceúčelové zařízení jaké mají například v Liberci," podotkl hejtman Bendl s tím, že již na spadnutí rozhodnutí o vybudování rychlodráhy z Prahy do Kladna, takže by halu mohli navštěvovat i lidé z hlavního města.

Multifuknční haly v současnosti stojí nebo vznikají i v dalších městech v Česku. Pražská Sazka Arena slouží fanouškům od roku 2004, vedle sportovních utkání se v ní pořadají i koncerty. Od letošního roku nese název O2 arena. Od roku 2005 stojí nová aréna v Liberci, která má 7 250 míst a při koncertech až 8 750.

Multifunkční hala s kapacitou kolem 6 000 míst v současnosti vzniká také v Karlových Varech. Má však řadu odpůrců. Opozice v zastupitelstvu ji označila jako megalomanský projekt a akci kritizuje. Za sporné losování v tendru na tuto zakázku udělil antimonopolní úřad městu pokutu půl miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám