Hlavní obsah

Větrné elektrárny budí nadšení i strach

– LANŠKROUN
Právo, Zdeněk Seiner

Dvě města na východní hranici Pardubického kraje, Česká Třebová a Lanškroun, podle místních médií volí opačný přístup k větrným elektrárnám. Česká Třebová je chce mít co nejdříve a Lanškroun je striktně zakazuje na roky dopředu.

Článek

„Zastupitelstvo města Lanškroun rozhodlo, že během svého funkčního období nedovolí na svých pozemcích výstavbu větrných elektráren a nesouhlasí s výstavbou větrných elektráren ani v případě cizích pozemků v katastrálním území Lanškroun a Dolní Třešňovec, k čemuž využije svých práv v územním řízení,“ citovala ze středečního usnesení zastupitelstva Lenka Mačátová, referentka kanceláře starosty a tajemníka.

Zastupitelstvo města Lanškroun vyzývá všechna zastupitelstva obcí v obvodu obce s rozšířenou působností, aby s výstavbou větrných elektráren na svých územích rovněž nesouhlasila. Starostové okolních vesnic však většinou lanškrounskému kolegovi Košťálovi vzkázali, že je to čistě jejich věc.

Z obcí v rozšířené působnosti Lanškrounu staví teď například čtyři větrné elektrárny Anenská Studánka, další dvě už se tady točí. Podle starosty Jaroslava Paara (nezávislý) už víc elektráren stavět u jejich obce stejně nebudou.

O deset kilometrů dál panuje opačný názor

Česká Třebová je od Lanškrouna vzdálená necelých deset kilometrů (v přímém vizuálním kontaktu brání vlastně jen vrch Palice) a katastry se leckde téměř dotýkají, stavět elektrárny naopak chce, a ve velkém. Zatím se k obřím větrníkům přiklonila rada města, zastupitelstvo o nich bude jednat 29. dubna.

„Pokud něco schválí, tak jen projektový a investiční záměr,“ upozornil Martin Netolický (ČSSD), zastupitel České Třebové.

Samotná výstavba by podle jeho slov měla začít nejdříve za dva roky. Čísla o ekonomickém přínosu do rozpočtu, která byla zveřejněna, jsou prozatím pouze odhadem.

"Zpracování záměru velmi podporuji, protože energie z alternativních zdrojů je nyní pro investory a provozovatele záležitostí velmi výhodnou a může přinést prostředky do městské pokladny. Na druhé straně jde o velkou investici, která si vyžádá v počátku velké úvěrové zatížení, řádově stovky miliónů korun,“ dodal Netolický.

Reklama

Související články

Poptávka po sluneční energii stoupá

Kvůli rostoucí poptávce po sluneční energii chce vrbenská společnost T.W.I. zdvojnásobit svou produkci solárních kolektorů. Loni jí vzrostl odbyt solární...

Hrušovany začnou využívat sluneční energii

V obci Hrušovany na Chomutovsku se na podzim začne stavět sluneční elektrárna. Vesnička v polích na severu Čech se totiž rozhodla, že předvede v praxi,...

Výběr článků

Načítám