Hlavní obsah

S půdami na Praze 1 se čile obchoduje

Právo, Jana Šprunková

Už několik let se na nich staví, ale z nově vznikajících bytů se většinou pohledem na Hradčany nekochají místní. Prostory pod střechami z valné části skupují cizinci a staly se obchodním artiklem několika firem, které je vykupují a po přestavbě na byt s velkým ziskem prodávají. Možná tomu ale bude konec.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Pod střechami domů v centru města obchodují firmy s půdními byty.

Článek

Ty nabídly nejvíc a měly skoupit pět půd ze šesti nabízených adres. Uvedené firmy takřka pravidelně vyhrávají v soutěžích o půdy již přes dva roky.

Většinu půd Prahy 1, skupují firmy a po přeměně na luxusní byty prodávají

„Připadá mi absurdní, aby tady nějaký překupník takto obchodoval s půdami. Je absurdní, abychom firmám pana Tykače prodávali další půdy,“ horlil zastupitel Jan Votoček (SNK ED). Navrhl, aby městská část půdy dostavěla na vlastní náklady a pak je prodala. Přesně tak to totiž celá léta dělají obě uvedené firmy.

„Neprodávejme v takové míře půdy firmám,“ apelovala i Jana Titlbachová (SZ). Votoček narážel na fakt, že Arta i Meltex měly donedávna jednu jednatelku, která se před časem netajila dlouholetou známostí s miliardářem Pavlem Tykačem, který jí měl na rozjetí celého projektu s půdami půjčit.

Kontroverzní podnikatel Tykač figuroval ve skupině Motoinvest i v kauze vytunelovaných CS Fondů, kdy přišli akcionáři zhruba o miliardu korun. Firmy Arta a Meltex skupují rozestavěné půdy za obrovské částky. Metr čtvereční už i za 90 tisíc korun.

Dvě půdní jednotky prodá firma za 22 miliónů korun

Například za dvě půdní bytové jednotky o rozloze 257 metrů na Malostranském náměstí nabízel Meltex přes 22 miliónů korun. Votoček na schůzi zastupitelstva navrhl, aby se celá etapa výběrového zřízení zrušila. Pro to byl i Martin Mejstřík (SKN ED).

„Nevidím důvod, proč bychom se měli zbavovat všech půd a prodávat je překupnickým firmám, které si pak zahrávají s nájemníky. Potřebujeme tolik oněch 92 miliónů?“ zeptal se. To byla částka, za niž měla Praha 1 půdy v šesti domech prodat.

Podle Mejstříka by se měla změnit pravidla, aby v bytech žili normální lidé. Oponoval mu starosta jedničky Petr Hejma (ODS). „Pokud jednou schválíme nějaká pravidla, respektujme to. Etapu podpořme a pak se zamysleme nad tím, co s ostatními půdami,“ uvedl.

Někteří prodej půdních prostor schvalují

Jeho zástupce Michal Valenta (ODS) tvrdil, že se půdy prodat musí, protože jinak nelze privatizovat ostatní byty v dotyčných domech.

Také radní Filip Dvořák (ODS) prodej firmám schvaloval. Argumentoval tím, že když prostory koupí jednotlivec, stejně je nakonec firmám prodá a vydělá na tom. „To bychom byli za blbce,“ usoudil.

Z navržených půd schválilo zastupitelstvo tento týden pouze jeden prodej, a to společnosti Rexen, která nabídla za 170 metrů čtverečních v domě na Kampě necelých 19 miliónů korun. Tedy za metr 110 tisíc.

Reklama

Související témata:

Související články

Privatizace na Praze 1 se nezastaví

Problémy okolo privatizace bytů v Praze 1 trápí desítky obyvatel centra. Na možnost koupě obecních bytů lidé v centru čekají už několik let, v posledních...

Prahu hyzdí zdevastované budovy

Majitelům domů nevadí, že budovy chátrají. Úřady je prý nemohou donutit k opravám. Centrum Pražské památkové rezervace již roky hyzdí ruiny, a proto se Praha 1...

Výběr článků

Načítám