Hlavní obsah

Plzeňský kraj je po Praze nejsilnější v pronajímatelných plochách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňský kraj je díky přímému napojení na západoevropskou dálniční síť po Praze druhým nejsilnějším regionem v ploše pronajímatelných ploch pro logistiku, montážní haly a lehkou výrobu. Nyní je tam celkem 550 000 metrů čtverečních a dalších pět projektů se připravuje.

Článek

"Připravují se projekty CTP Park Cerhovice, CTP Park Plzeň - Blatnice, ProLogis Štěnovice u Plzně, VGP Park a Orange Park, obojí poblíž Nýřan na severu Plzeňska," uvedla Markéta Němcová z firmy King Sturge, mezinárodní poradenské společnosti v realitách.

Vinou velké konkurence a vysokého tempa výstavby se v Plzeňském kraji spekulativně snížilo nájemné skladových prostor, které se nyní pohybuje mezi 3,50 až 4,25 eur (90 až 110 korun) za čtvereční metr měsíčně; další pokles se neočekává. V ČR je hranice, daná Prahou, až 135 Kč/m2/měsíc.

"Loni bylo v ČR postaveno 850 000 m2 pronajímatelných průmyslových ploch, z toho 26 procent v Praze," uvedl Milan Korbelář z oddělení průmyslových nemovitostí. Český trh zaznamenal za dva roky rekordní růst, za nímž stojí zejména nabídka nemovitostí v Praze a u dálnic D1, D5, D8 a D11.

Regiony mají získat větší význam

"V roce 2008 trh nadále poroste, větší význam ale získají regiony. Vedle Plzně, Brna a Ostravy také například Ústí nad Labem, Olomouc nebo Hradec Králové," dodala Němcová.

"Přináší to zejména státní investice do rozvoje dopravních tepen. Tato města jsou v jednání s investory vstřícná a cíleně připravují investiční pobídky," řekl Jakub Holec z King Sturge.

Dosud využívané velké lokality, tedy Praha a širší okolí, Plzeňsko a Brno, nyní narážejí na nedostatek pozemků pro výstavbu průmyslových nemovitostí. Regiony ale nabízí kvalifikované a levnější pracovníky než v Praze, nižší nájemné, zlepšující se dopravní dostupnost a napojení na tranzitní komunikace.

Reklama

Související témata:

Související články

V Plzni vyroste nový kostel

Ve čtvrti Skvrňany vyroste modlitebna křesťanské Církve adventistů sedmého dne. Objekt by měl být otevřen i pro veřejnost.

Výběr článků

Načítám