Hlavní obsah

Ceny panelových bytů začaly letos stagnovat

Právo, Vladimír Čechlovský

Na realitním trhu došlo v posledních měsících k zajímavému obratu u panelových bytů. Jejich ceny, které šly v letech 2006 a 2007 prudce nahoru, začaly v některých městech stagnovat a v Praze dokonce o něco klesly.

Článek

Snížení cen panelových bytů je dnes zcela evidentní hlavně v Praze. „Od počátku roku odhaduji pokles asi na pět procent a trend bude tento rok ještě pokračovat. V říjnu by mohly být ceny těchto bytů nižší proti říjnu 2007 asi o desetinu,“ řekl Právu David Černík z pražské Maxima Reality.

V žádném případě prý ale nejde o krizi panelových bytů.

„Je to spíš korekce neadekvátního vzestupu jejich cen. Tyto byty jsou nyní nesmyslně drahé. Lidé si logicky říkají, že než koupit třeba panelákový byt za 3,5 miliónu, tak je lepší připlatit jeden milión a jít do cihly nebo do domečku za Prahou.

Poptávka po panelových bytech je ale stále značná,“ uvedl Černík. ¨Tento makléř soudí, že kromě vysokých cen snížilo poptávku i zvýšení úroků u hypoték a dále reforma veřejných financí. „Lidé čekají, co to udělá s jejich peněženkou, a proto se do koupě tolik nehrnou,“ upozornil Černík.

Jak to s cenami bude do budoucna

Někteří makléři sice tvrdí, že dnes jsou ceny panelových domů v hlavním městě na vrcholu, ale neříkají, jestli ceny na tomto vrcholu nějaký čas zůstanou, nebo půjdou dolů. Prognózy totiž mohou být ošemetné.

Například v polovině roku 2006, po velkém vzestupu cen, mnoho makléřů také hovořilo o vrcholu, ale ceny šly přesto dál nahoru, a to i v roce 2007. Realitky byly z toho loni jako v Jiříkově vidění.

Například v polovině roku 2006, po velkém vzestupu cen, mnoho makléřů také hovořilo o vrcholu, ale ceny šly přesto dál nahoru, a to i v roce 2007. Realitky byly z toho loni jako v Jiříkově vidění. Vše bude záležet i na budoucím vývoji cen nových bytů a bytů ve starší zástavbě.

Například v polovině roku 2006, po velkém vzestupu cen, mnoho makléřů také hovořilo o vrcholu, ale ceny šly přesto dál nahoru, a to i v roce 2007. Realitky byly z toho loni jako v Jiříkově vidění. Vše bude záležet i na budoucím vývoji cen nových bytů a bytů ve starší zástavbě.

Například v polovině roku 2006, po velkém vzestupu cen, mnoho makléřů také hovořilo o vrcholu, ale ceny šly přesto dál nahoru, a to i v roce 2007. Realitky byly z toho loni jako v Jiříkově vidění. Vše bude záležet i na budoucím vývoji cen nových bytů a bytů ve starší zástavbě. Zájem poklesl

Například v polovině roku 2006, po velkém vzestupu cen, mnoho makléřů také hovořilo o vrcholu, ale ceny šly přesto dál nahoru, a to i v roce 2007. Realitky byly z toho loni jako v Jiříkově vidění. Vše bude záležet i na budoucím vývoji cen nových bytů a bytů ve starší zástavbě. Zájem poklesl Zastavení růstu cen se ale netýká jen Prahy. I v jiných městech mají takovou zkušenost. V jejich případě jde však o stagnaci cen, nikoli pokles.

„Ceny panelových bytů v Plzni po loňském intenzívním růstu nyní stagnují. Určitě o ně není takový zájem,“ řekla Právu Michaela Džupinová z RK Pubec.

Makléřka stejný vývoj očekává i po celý letošní rok. „Není na trhu zase tolik nových bytových projektů a ty stávající jsou často vyprodány,“ uvedla.

Kolik stojí běžné panelové byty (odhad za duben, v mil. Kč)
PrahaBrnoPlzeňHr. Králové
Maxima RealityReal Spektrum CityRK PubecIdeal Reality
20072008200720082007200820072008
Gars.1,51,5-1,7asi 1,01,3-1,4asi 0,7asi 1,0od 0,8od 1,1
2+12,02,51,5-1,61,8do 1,51,5-1,7od 1,4od 1,7
3+12,53,01,9 a víc2,0 a vícnad 1,5nad 2,0od 1,8od 1,9

Reklama

Související témata:

Související články

Ceny za nové byty a domy neklesnou

I přes masivní nárůst cen bytů v loňském roce o 15 až 25 procent poptávka po nemovitostech k bydlení v dobrých lokalitách v nejbližších letech neklesne....

Výběr článků

Načítám