Hlavní obsah

Na Pankráci otevřeli první administrativní centrum Gemini

Právo, Karolina Kudynová
PRAHA

Na Pankráci, která se má stát významnou pražskou lokalitou obchodu, bylo ve čtvrtek otevřeno administrativní centrum Gemini. Je prvním z dokončených velkých stavebních projektů. První nájemníci se už začali do 38,6 tisíce metrů čtverečních většinou kancelářských ploch stěhovat. V podzemí jim bude sloužit 430 parkovacích míst.

Článek

Obyvatelé Pankráce si ale ještě řadu měsíců počkají, než se stavební ruch na pláni konečně utiší. Ke konci letošního roku má být dostavěno obchodní centrum Arkády, plánují se další projekty City.

Místním ale tyto objekty mnoho nepřinesou – na sídlišti Pankrác chybí především občanská vybavenost, problémy může přinést také houstnoucí doprava.

Jako mínus zůstává budoucí přetížení okolních komunikací

„Není hotova studie dopravní prostupnosti a obáváme se, že budou přetížené komunikace,“ uvedla Marie Janoušková ze Sdružení iniciativy Pankráce.

Lidem se také nelíbí, že jsou zastavovány poslední zbytky zeleně. Gemini, což česky znamená blíženci, jsou dvě téměř stejné budovy stojící proti sobě. Každá z nich má dvě části – devíti a šestipatrové bloky. Vyrůstaly od července loňského roku na místě bývalého autobusového nádraží.

Architektura je zajímavá tím, že má fasádu z miliónu holandských cihel. „Nechtěli jsme postavit další skleněné administrativní centrum,“ říká jeden z autorů projektu Vladimír Krátký. Architektem stavby je i Martin Kotlík. Budova nepřevyšuje okolní zástavbu.

Gemini center- lobby. Vizualizace: Immoret

Budova je ve stylu 30. let

„Rozhodli jsme se nejít cestou mrakodrapu. Místo toho, abychom stavěli budovu, která by výškou konkurovala Motokovu, zvolili jsme raději stavbu do šířky, ve stylu 30. let,“ uvedl Tomáš Velemínský, jednatel developerské společnosti Immorent ČR, která investovala do projektu 2 miliardy korun.

„Přestože za poslední tři roky vzrostla nabídka kancelářských prostor v Praze o 400 tisíc metrů čtverečních, jsme v hledání nájemců úspěšní, už teď máme v budově A rezervováno 80 procent prostor, v rozestavěné budově B to je zatím asi třetina,“ uvedl Velemínský.

V Gemini mají pracovat asi 2 tisíce lidí. Sídlo tu budou mít společnosti Unipetrol, Benzina, Prologis nebo AgroBohemia.

Odpůrci klimatizace mohou i větrat

Měsíční nájemné za metr čtvereční kanceláře se bude v Gemini pohybovat mezi 376 až 410 korunami. Majitelem administrativního centra je rakouská investiční společnost Sparkassen Immobilien.

Oproti jiným moderním kancelářských stavbám je ojedinělá i tím, že má otvíratelná okna a má ekonomické zateplení.

„Přizpůsobili jsme se novým trendům a požadavkům nájemníků. Ukazuje se, že řadě lidé klimatizované prostory působí potíže. Naše řešení umožňuje klimatizovat i větrat,“ uvedl Velemínský. Druhá část objektu má být dostavěna na konci roku 2008.

Obyvatelé Pankráce varují před nedostatkem služeb v okolí

Obyvatelům na sídlišti Pankrác ale chybí projekty, které by doplnily i služby, kterých mohou využívat i místní, opakovaně si na to stěžují. Obávají se také problémů, které může přinést houstnoucí doprava.

V lokalitě vznikají v součtu tisíce nových parkovacích míst „Přitom ještě není hotova studie dopravní prostupnosti pankrácké pláně a obáváme se, že budou přetížené komunikace,“ uvedla Marie Janoušková ze Sdružení iniciativy Pankráce.

Obyvatele už nyní trápí hluk a smog. Lidem se také nelíbí, že jsou zastavovány poslední zbytky zeleně.

Reklama

Související témata:
Immorent

Související články

Britští architekti budou stavět v Praze

Discovery Group, soukromá developerská a investiční společnost, která se bude podílet na zástavbě části nákladového nádraží na Žižkově oznámila, že si pro svůj...

Památkáři rozhodují o podobě Buďánky

Po letech sporů a chátrání je na světě studie, podle níž lze starou kolonii revitalizovat. Někdejší historické dělnické enklávě v Košířích, známé jako Buďánka,...

Nové administrativní centrum v Karlíně

V úterý byla zahájena stavba nového administrativního centra Futurama Business Park v pražském Karlíně v blízkosti metra Invalidovna. Ambiciózní projekt...

Výběr článků

Načítám