Hlavní obsah

Pražský Hotel Jalta oslavil padesátiny

Právo, KIL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

S mírným předstihem zahájil prvního dubna pražský hotel Jalta oslavy 50. výročí své existence. A byla to sláva plně v aprílovém duchu. Za zvuků internacionály, s interiérem vyzdobeným československými a sovětským vlajkami a obklopen pionýrkami v rudých šátcích se ředitel hotelu Jan Adámek pokusil navodit atmosféru 1. června 1958, kdy byl hotel slavnostně uveden do provozu.

Článek

Architektonický klenot v pozdní etapě sorelu (tzv. Stalinova baroka) prošel za dobu své existence pohnutou historií Československa, přesto si zachoval ojedinělý ráz a výsadní postavení v rámci tuzemského hotelového trhu. O jeho popularitě svědčí i fakt, že letos uvítá milióntého zákazníka.

Architekt Antonín Tenzer své dílo citlivě zakomponoval do prostředí Václavského náměstí, přesto si však stavba zachovává svůj specifický charakter. Hotel má svůj vlastní tajný protiatomový kryt v druhém podzemním podlaží, jehož masivní betonové zdi zabraňují případnému radioaktivnímu záření. V počátcích provozu zde také měla své místo nemocnice pro generální štáb s tajným vchodem.

.: Hotel Jalta v Praze

„V našem archívu jsme objevili i několik dobových kuriozit. V době svého otevření zaměstnával hotel celkem 165 zaměstnanců (my jich dnes máme 72). Samostatnou funkci zde zastával i čistič bot. V každém pokoji byla umístěna skříňka, kam hosté dávali boty na vyčištění. Skříňky, přístupné i z hotelové chodby, obcházel každé ráno čistič a boty čistil,“ říká Jan Adámek, generální manažer Hotelu Jalta.

„Dokonce se nám podařilo naleznout záznamy o podávaném menu v roce 1958. Oblíbené byly zejména ruské speciality jako šašlik, či pstruh na smetaně pálený vodkou. Z české kuchyně pak vedla slovácká cibulačka a moravský divoký šíp pálený jalovcovou, připravovaný u stolu," dodal Adámek.

Jalta v průběhu své historie vystřídala mnoho majitelů a hotelový objekt sloužil rozmanitým účelům. V 70. letech se zde provizorně usídlila ambasáda SRN, býval tu také noční klub a diskotéka v podzemních prostorách. Hotel byl po dobu své historie uznávaným a významným centrem společenských a kulturních akcí. Může se pochlubit takovými významnými hosty jako byl Dalajláma, Bruce Willis, Waldemar Matuška, Peter Dvorský a politické elity každého věku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám