Hlavní obsah

Na Praze 9 přibývají loupežná přepadení

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Situace je špatná už delší dobu. Kromě vykrádání aut a bezdomovců trápí obyvatele i rozmáhající se násilí. Bezpečnostní situace v deváté městské části se už několik měsíců zhoršuje. Potvrzují to nejen místní obyvatelé, ale s tímto názorem souhlasí i ředitel městské policie v Praze 9 Vlastimil Olič.

Foto: Petr Blahuš , Právo

Jedním z míst, kde podle názoru místních obyvatele nejvíce bují kriminalita, je okolí Normy, paradoxně v těsné blízkosti vysočanské radnice.

Článek

„Nejvíce nás trápí vykrádání aut, v poslední době tady ale výrazně přibylo násilí, hlavně loupežných přepadení,“ řekl Právu Olič. Podle něj se nejvíce kradou auta nebo se z nich ztrácejí součástky a vybavení na Proseku či kolem stanic metra ve Vysočanech. „Už mně tady třikrát vykradli auto a vždycky sebrali autorádio, i když bylo bez panelu. Pak už jsem to ani nehlásil a pořídil si vyndavací typ,“ postěžoval si Právu Jan Benetka, který bydlí v blízkosti vysočanského nádraží.

Jen několik metrů od jeho domu je další nechvalně proslulé místo, kterému je lepší se večer vyhnout – bývalé obchodní centrum Rokytka, dnes Norma. Paradoxně leží na dohled přísně střežené vysočanské radnice, sídla úřadu městské části Prahy 9.

Kriminalita se stupňuje

Jenže kromě této drobné kriminality se Praha 9 dostala v poslední době do hledáčku policie i pro těžší trestnou činnost, hlavně násilnou nebo mravnostní. Policistům dosud unikají minimálně dva pachatelé přepadení malých dětí, ke kterým došlo také na Proseku a ve Vysočanech. Před časem také vzrušil veřejnost případ násilníka, který na Proseku zbil a odzbrojil dvojici strážníků. Nepříčetného muže o chvíli později zastřelila hlídka policie.

Před několika dny zase strážník městské policie ve Vysočanech po předchozím incidentu zabil opilého Američana, civilního zaměstnance americké armády. Přibývá i případů, kdy pachatelé použijí střelnou zbraň, a to i proti strážníkům nebo policistům. „Je to velice nebezpečný trend,“ varuje Olič.

Problémy má Prosek, Vysočany i Hrdlořezy

Kromě Proseku a Vysočan mají ale napilno i strážníci v dalších částech Prahy 9. Bezdomovci, mezi nimiž strážníci podle ředitele Oliče často objeví i zločince skrývající se před zákonem, trápí hlavně Hrdlořezy. „Problémy s nimi tu jsou na denním pořádku,“ řekl ředitel městské policie. Bezdomovci se vyskytují často i v těsné blízkosti zdejší policejní školy. Nejvíce jich ale „hostí“ areál bývalé zahrádkářské kolonie Višňovka mezi ulicemi Hrdlořezská a Pod Šancemi.

Specifickým problémem této městské části jsou také pravidelné víkendové bleší trhy, které se konají na místě bývalé továrny ČKD ve Vysočanech.

Specifickým problémem této městské části jsou také pravidelné víkendové bleší trhy, které se konají na místě bývalé továrny ČKD ve Vysočanech. „Opakovaně tady řešíme stovky dopravních přestupků bezohledných řidičů, parkujících, kde se jen trochu dá. Samotnou situaci na tržnici sice monitorují hlavně pražští policisté v civilu, ale někdy zasahujeme na jejich ochranu nebo po vyžádání spolupráce i uvnitř areálu,“ dodal Olič.

Specifickým problémem této městské části jsou také pravidelné víkendové bleší trhy, které se konají na místě bývalé továrny ČKD ve Vysočanech. „Opakovaně tady řešíme stovky dopravních přestupků bezohledných řidičů, parkujících, kde se jen trochu dá. Samotnou situaci na tržnici sice monitorují hlavně pražští policisté v civilu, ale někdy zasahujeme na jejich ochranu nebo po vyžádání spolupráce i uvnitř areálu,“ dodal Olič.

Specifickým problémem této městské části jsou také pravidelné víkendové bleší trhy, které se konají na místě bývalé továrny ČKD ve Vysočanech. „Opakovaně tady řešíme stovky dopravních přestupků bezohledných řidičů, parkujících, kde se jen trochu dá. Samotnou situaci na tržnici sice monitorují hlavně pražští policisté v civilu, ale někdy zasahujeme na jejich ochranu nebo po vyžádání spolupráce i uvnitř areálu,“ dodal Olič. Výrazně nám přibylo v poslední době násilí, hlavně loupeží. Je to velice nebezpečný trend Vlastimil Olič, ředitel MP Prahy

Jakým místům se vyhnout
Vykrádání autv okolí stanic metra Českomoravská,Vysočanská a ČKD, sídliště Prosek – všude
Bezdomovci a výskyt kriminálních živlůokolí OC Norma (Sokolovská 318), Albert (Vysočanská 8), areál bývalého koupaliště v Nademlejnské ulici v Hloubětíně, kolonie Višňovka v Hrdlořezích

Reklama

Související témata:

Související články

I bydlení na Praze 6 má svá úskalí

Ačkoliv je Praha 6 vnímána Pražany hlavně jako luxusní vilová čtvrť rentiérů, diplomatů, vysloužilých hlav států, která je ve dne v noci bezpečná...

Praha 8 vábí drobné zloděje a bezdomovce

I když se pověst zvláště dolní, „povltavské“ části pražského osmého obvodu po zničujících povodních v roce 2002 do jisté míry zlepšila, mezi lidmi stále...

Výběr článků

Načítám