Hlavní obsah

Většina lidí s vyššími příjmy souhlasí s deregulací nájmů

– PRAHA

Více než polovina obyvatel s hrubým měsíčním příjmem nad 40 000 korun souhlasí s nutností deregulace nájemného. Dvě pětiny z nich naopak s uvolňováním regulovaného nájemného nesouhlasí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Factum Invenio, který se zaměřil na názory a postoje vyšších příjmových skupin.

Článek

Rozhodný souhlas s deregulací vyjádřilo 19,5 procenta dotázaných, spíše ano řeklo uvolňování nájemného 19,5 procenta respondentů. Na 28,7 procenta s tímto procesem spíše nesouhlasí, rozhodný nesouhlas s deregulací vyjádřilo 11,6 procenta účastníků výzkumu. Žádný názor na deregulaci nemělo 9,6 procenta respondentů.

Souhlas s uvolňováním nájemného vyjádřili častěji lidé s vysokoškolským vzděláním (68,6 procenta), lidé žijící ve vlastním domě (57,1 procenta) a muži (54,5 procenta).

Průzkum společnost Factum Invenio provedla na vzorku 500 občanů České republiky s příjmy nad 40 000 korun.

Regulované nájemné podle posledních údajů Českého statistického úřadu v únoru meziročně stouplo o 29 procent. Vedle vyšších nákladů na dopravu, stravování a ubytování se právě zvyšování výdajů na bydlení nejvíce podílelo na celkové meziroční inflaci ve výši 7,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Regulované nájemné po Novém roce poroste

Regulované nájemné se po Novém roce opět změní. Pronajímatelům zákon umožňuje navýšení a převážná většina z nich toho využila. V Mostě zvýší město po Novém...

Výběr článků

Načítám