Hlavní obsah

Na sídlišti Dědina v Praze 6 se obyvatelé bouří proti kácení

– PRAHA
Právo, Karolina Kudynová

Sídliště se obnovuje už dva roky, zatím byly opraveny domy, teď přišly na řadu nevyhovující stromy. Na sídlišti Dědina v Praze 6 v Ciolkovského ulici včera dopoledne začalo rozsáhlé kácení stromů v rámci obnovy sídliště. A to k nespokojenosti mnoha jeho obyvatel.

Článek

Projekt revitalizace sídliště Dědina trvá asi dva roky, zatím byly opraveny a zatepleny domy, natřeny nové fasády, v projektu jsou nové chodníky a osvětlení. Součástí plánu za zhruba 70 miliónů korun je i úprava terénu.

„Chce se mi z toho plakat. Tohle přeci není revitalizace, ale likvidace. Vždyť tu všechnu zeleň zničí, bude tu holá pláň,“ zoufala jedna z obyvatelek sídliště Dědina, Marie Hradečná, při pohledu na muže s pilou v ruce.

„Vždyť ty stromy ničemu nepřekážejí, je to větrolam, stromů tu nebylo mnoho, jsou zdravé, mladé, teď tu nezůstane skoro nic,“ dodala. Nad náhlou proměnou sídlištní vegetace se zlobily i zoufaly desítky občanů, kteří stáli kolem půl druhé venku u nařezaných kmenů.

„Vždyť ty stromy ničemu nepřekážejí, je to větrolam, stromů tu nebylo mnoho, jsou zdravé, mladé, teď tu nezůstane skoro nic,“ dodala. Nad náhlou proměnou sídlištní vegetace se zlobily i zoufaly desítky občanů, kteří stáli kolem půl druhé venku u nařezaných kmenů.

„Vždyť ty stromy ničemu nepřekážejí, je to větrolam, stromů tu nebylo mnoho, jsou zdravé, mladé, teď tu nezůstane skoro nic,“ dodala. Nad náhlou proměnou sídlištní vegetace se zlobily i zoufaly desítky občanů, kteří stáli kolem půl druhé venku u nařezaných kmenů. Co na to radnice?

Podle mluvčího radnice Prahy 6 byli ale obyvatelé sídliště o záměru předem informováni a všichni souhlasili. „Nebyl jediný, kdo by na setkání s občany protestoval. Pořizujeme kvůli tomu i nahrávky,“ řekl Martin Šalek. Kácení podle mluvčího probíhá na základě projektu.

„Dendrolog označil stromy za mrtvé a náhodně vysazené, které nezapadají do architektonické koncepce,“ uvedl mluvčí. „Dvakrát proběhlo veřejné slyšení a nikdo neprotestoval. Lidé dostali mapy, měli připomínky, které se zapracovaly,“ tvrdí mluvčí Prahy 6.

Obyvatelé sídliště mají jiný názor

Lidé na místě kácení však říkali opak. „Kácejí i to, co není v plánu, který nám ukazovali. Například jalovec měl zůstat, a už leží. To si přece nemůžou dovolit,“ řekl jeden z obyvatel domu v Ciolkovského ulici, Josef Pojtinger, který v ruce držel mapu s nákresy. „Nikdo nám neřekl, že se má kácet v tak velkém rozsahu.

Na veřejném slyšení se starostou lidé proti kácení protestovali, ale oni nás neposlouchají, byla tam cítit arogance, jde jim jen o peníze, kácejí stromy, aby mohli za naše daně sázet stromy nové,“ řekla Eva Havrenská. Lidé také předali na radnici Prahy 6 petici za zachování stromů.

Nelíbí se jim tak, že firma, kterou si radnice najala, kácí na pozemcích patřících k jednotlivým bytům, a jsou tedy soukromé. Občané budou od Prahy 6 požadovat, aby stejně staré stromy znovu vysadila. Případ prošetřuje oblastní inspekce životního prostředí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám