Hlavní obsah

Smiřice obnovují zámecký areál

Právo, Ludmila Žlábková

Další část zámeckého areálu má novou fasádu. Městečko věří ve finanční pomoc ministerstva kultury. Dostane ji? Doufá v to! Smiřice, zhruba třítisícové městečko, má hned dvě národní kulturní památky, kterými se může pochlubit.

Článek

Turisté navštěvují barokní kapli Zjevení Páně a v ní umístěný obraz Petra Brandla Klanění tří králů. Je tím nejvzácnějším, na co smiřická radnice láká příchozí turisty.

Ale ani další památky nestojí stranou. Na podzim byla zpřístupněna výstavní síň sochaře Milana Knoblocha a už několik let pokračuje rekonstrukce části zámeckého areálu.

Nová fasáda a nové vize ve Smiřicích

„Další část hospodářského zázemí zámku získala nedávno novou fasádu včetně pivovarské věže. Současně se připravujeme na další fázi obnovy vnitřních prostor. Podařilo se nám přestěhovat původní nájemníky do jiné zámecké budovy, skončil také pronájem velkého klenutého sálu, který hodláme využít jako zázemí pro akce pořádané v kapli.

Ta totiž pojme při koncertu až dvě stě návštěvníků, ale pak pro ně už chybí prostor například pro následný raut či společenská setkání,“ řekl starosta Luboš Tuzar s tím, že v nových prostorách najde umístění i část muzejních exponátů.

Ta totiž pojme při koncertu až dvě stě návštěvníků, ale pak pro ně už chybí prostor například pro následný raut či společenská setkání,“ řekl starosta Luboš Tuzar s tím, že v nových prostorách najde umístění i část muzejních exponátů.

Ta totiž pojme při koncertu až dvě stě návštěvníků, ale pak pro ně už chybí prostor například pro následný raut či společenská setkání,“ řekl starosta Luboš Tuzar s tím, že v nových prostorách najde umístění i část muzejních exponátů. Za symbolických tisíc korun koupilo město před dvěma lety zchátralou budovu v zámeckém parku, tzv. Kaplanku. Nyní je objekt nouzově přikryt plachtou, během dvou let by se měla uskutečnit provizorní oprava, celková rekonstrukce však bude na programu až za několik let. „Musíme vnímat i ostatní potřeby města a občanů,“ vysvětlil starosta Tuzar.

Kolik bude stát vyřešení problémů s kaplí

„Větší prioritou pro nás totiž nyní je nová fasáda zámecké kaple. Bude se jednat o investici za šest miliónů korun, na kterou snad získáme podporu ministerstva kultury,“ prozradil Tuzar. Zhruba dvanáct let stará fasáda totiž velmi trpí, obsahuje několik druhů mechů, lišejníků a hub.

„Nanesená barva zpráškovatěla a déšť ji smývá. Bude nutné fasádu mechanicky očistit, nakonzervovat proti těmto škůdcům. Teprve poté budou následovat nátěry,“ uzavřel starosta Tuzar.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám