Hlavní obsah

Budějovice dají na své památky víc než stát

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice dají letos na regeneraci městské památkové rezervace opět výrazně více peněz, než bude příspěvek od státu. Ministerstvo kultury na základě kvóty přidělilo Českým Budějovicím necelých 900 000 korun a zastupitelé k této sumě z rozpočtu přidali 2 430 000 korun. Finanční podporu získá sedm objektů.

Článek

„Do zmíněného programu, který vznikl v roce 1992, se Budějovice zapojily poprvé v roce 1995 a zájem o finanční podporu majitelů historických objektů je mnohem větší, než je město schopné uspokojit. Loni jsme vyčlenili z městského rozpočtu vlastníkům unikátních historických nemovitostí přes 3,9 miliónu korun. Ti se navíc podělili o státní dotaci ve výši 1 555 000 korun. Vždy tak dáváme výrazně více, než je státní podpora“ konstatovala náměstkyně primátora Ivana Popelová (ODS).

Finanční podpory se tak nakonec dočká sedm objektů

Jde například o kostel Růžencové Panny Marie, který dostane od státu 100 000 a od města dalších 170 000 korun. Dočká se i Husův sbor na Palackého náměstí. Může počítat s příspěvkem od státu rovněž ve výši 100 000 korun a 230 000 půjde z rozpočtu města.

Největší podpory se dočká bývalý dominikánský klášter na Piaristickém náměstí. Na další obnovu unikátní památky, kterou obdivují návštěvníci Budějovic, přispěje město 1 300 000 Kč a stát dá 330 000 korun.

Opravy se dočká i fasáda biskupství

„Vzhledem k tomu, že stát rok od roku množství peněz na obnovu památek snižuje, snažíme se v rámci městských možností majitelům historických nemovitostí pomáhat různými dotačními programy. Letos jsme na památkovou péči vyčlenili ještě další 4 641 000 korun, půl miliónu na diagnózu památek a na opravu fasád 4 141 000 korun,“ uvedl českobudějovický primátor Juraj Thoma (ODS) .

Dodal, že žádostí se sešlo celkem jedenáct na 4 340 000 korun, ale pouze pět jich splnilo stanovená kritéria. Půl miliónu korun na opravu venkovních omítek a restaurování štukových prvků obdrží Obchodní akademie na Husově třídě a stejnou částku bude moci využít i Společenství vlastníků bytového domu ve Skuherského ulici.

Bezmála 260 000 korun dostane na opravu fasády i majitel domu v Panské ulici a 210 000 korun může využít na opravu fasády českobudějovické biskupství v Široké ulici.

Pátým úspěšným žadatelem byla římskokatolická farnost na restaurátorský průzkum fasády severní části děkanství, které zastupitelé odsouhlasili sumu 23 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám