Hlavní obsah

V Chomutově letos ukončí prodej městských bytů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHOMUTOV

Padesátitisícový Chomutov ukončí do konce letošního roku privatizaci městských bytů. Magistrát vyčlenil k prodeji posledních zhruba 200 bytů. Nájemníci získají do svého vlastnictví zhruba 8000 bytů, zbylých 1900 bytů si město ponechá pro svou potřebu, zejména jako zázemí pro seniory a mladé začínající rodiny.

Článek

Privatizaci bytového fondu město zahájilo v září 2000. Nájemníkům už prodalo více než 7800 obecních bytů. Nabízí je za 600 korun za metr čtvereční, celkem tak utržilo na 280 miliónů korun.

Chomutov prodá letos nájemníkům i 64 hornických bytů, jejichž bezúplatný převod ze státního podniku Doly a úpravny Komořany (DUK) na město už schválila vláda. Lidé získají byty za cenu ve městě obvyklou, tedy 600 korun za metr čtvereční obytné plochy. Vypořádány jsou i pozemky pod domy.

Správu obecního bytového fondu převezme Chomutovská bytová, stoprocentní akciová společnost města. "Magistrát nyní vyhlásil výběrové řízení na obsazení funkce ředitele společnosti," uvedl Luboš Mizun z kanceláře primátorky.

Město prodává jen byty bez závazků, dlužníci nájemného musejí v případě zájmu o byt nejprve dlužnou částku uhradit. Uživatelé obecních bytů dlužili městu na konci loňského roku na nájemném a službách spojených s bydlením 134,11 miliónu korun.

Pohledávky se město snaží vymáhat, prostřednictvím exekutorských úřadů a mimosoudními dohodami tak magistrát loni získal zpět 2,1 miliónu korun. K 31. prosinci 2006 lidé dlužili 135,05 miliónu korun, růst pohledávek se tak podle Mizuna podařilo zastavit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám