Hlavní obsah

V centru Plzně má vzniknout palác od Bořka Šípka

ČTK, Kristýna Křížová, Novinky
PLZEŇ

Novou moderní dominantou centra Plzně se má stát Palác Ehrlich, jehož autorem je světoznámý architekt Bořek Šípek. Vzniknout mají dvě budovy. Půjde o luxusní bydlení na ideálním místě v centru Plzně obklopeném zelení Šafaříkových sadů. Jméno Ehrhlich je připomínkou smutného osudu velké plzeňské židovské rodiny. Téměř všichni její členové zemřeli v koncentračním táboře.

Článek

Toto bydlení si ale běžný občan jen tak nepořídí. Ano, hádáte správně, byty zde budou velmi drahé. V budovách za přibližně čtvrt miliardy korun vzniknou do konce příštího roku luxusní byty, obchody i restaurace. Palác má mít devět nadzemních podlaží, kde bude 50 bytů všechny s terasami a balkony.

Co všechno v paláci vznikne

V paláci vznikne recepce s nepřetržitou službou, sauna, obchod a restaurace, v podzemí 56 parkovacích míst. Sousední administrativní budova proti hotelu Continental bude zachována, ale projde zásadní rekonstrukcí.

 .: Palác Ehrlich/foto:Michael Development

Investorská firma MICHAEL Development. Tato firma se specializuje na výstavbu luxusního bydlení v ČR a stavěla také bytové domy v USA. Autory projektů jsou vždy přední čeští architekti. Její majitel Michal Štěpánek k výstavbě říká "Když jsem to ukazoval zahraničním developerům, tak nechápali, že v Plzni ještě existuje takhle krásný volný pozemek v centru města."

Oslovení architekta Bořka Šípka

Bořek Šípek byl investorskou firmou osloven a říká: "Rozhodl jsem se velmi rychle. Potkal jsem pana Štěpánka při přestupu na letišti v Amsterdamu, nebylo moc času," řekl osmapadesátiletý Šípek, který vystudoval v Německu v Hamburku architekturu a průmyslový design.

Osobně byl Bořek Šípek pozván i bývalým prezidentem Václavem Havlem, aby obnovil interiéry i exteriéry Pražského hradu. Následně jím pak byl jmenován do čestné funkce hradního architekta.

.: Originální sklo Bořka Šípka v galerii Arsenalfoto: NOVINKY/Ondřej Lazar Krynek

Bytové projekty Bořka Šípka

Z bytových projektů dosud realizoval privátní domy v Nizozemsku, Německu a Česku. V ČR jsou známé jeho pražské návrhy Art Centra Arzenal a lávka přes Chotkovu ulici. Veřejných soutěží, se ale prý nezúčastňuje, protože jim nevěří. Čeká, že ho osloví investor nebo developer, stejně jako v tomto případě.

.: Arzenal - Jan Saudek pro KYO-KI (Yoshiki Hishiuma a Bořek Šípek)foto: NOVINKY/Ondřej Lazar Krynek

Podle Ireny Králové, plzeňské architekty, je velmi dobré, že se využije proluka a uzavře sadový okruh. Králová soudí, že půjde o palác v pravém smyslu slova, po všech rezidencích a villa domech, které paláci nejsou i když se za ně - podle ní neoprávněně - vydávají.

Reklama

Související témata:

Související články

Budova budoucnosti v Karlíně

Administrativní budova developerské společnosti Europolis Amazon Court na Rohanském ostrově, která je v současné době ve výstavbě, se stala vítězem mezinárodní...

Výběr článků

Načítám