Hlavní obsah

Město Šternberk nedosáhne na peníze z EU

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠTERNBERK

Město na ně nemá nárok na financování sídliště kvůli své velikosti, i když jeho projekt - regenerace je příkladný. Jde o regeneraci tří panelových sídlišť ve Šternberku. Ta se zřejmě protáhne na dlouhá léta, a to i přesto, že město ji má důkladně připravenou.

Článek

Důvodem je nedostatek financí na realizaci. Původně očekávaný příliv peněz z EU se konat nebude. Novinářům to řekl starosta města Jaromír Sedlák z ODS.

To, jak při přípravě projektu komunikovala šternberská radnice s občany, může být přitom vzorem pro jiná města. Pro zkušenosti si sem přijela nedávno dokonce delegace ze slovenské Nitry.

Co projekt regenerace obnáší

Kromě řešení dopravní situace počítá projekt mj. i s obnovou zeleně, zateplením budov, stavbou dětských hřišť a dalších prvků využitelných k volnočasovým aktivitám. Podle mluvčí radnice Ireny Černocké by „jeho realizace by měla vést ke zkvalitňování úrovně bydlení, služeb i životního prostředí na sídlištích.“

Kolik by celý projekt stál

Na regeneraci panelových sídlišť na ulicích Nádražní, Uničovská a Jiráskova, kde nyní žije zhruba třetina z více než čtrnácti tisíc obyvatel Šternberka, by radnice potřebovala přibližně 200 miliónů korun. To však výrazně převyšuje možnosti města.

Jak ho chtělo město financovat

„Původně jsme se domnívali, že se nám podaří získat peníze z Evropské unie. Nakonec však bylo rozhodnuto, že na ně mají nárok jen města, která mají více než 50 tisíc obyvatel. My máme šanci pouze na finance z ministerstva pro místní rozvoj. Letos jsou to jen maximálně čtyři milióny korun,“ uvedl Sedlák.

Vznik projektu

Projekt regenerace sídlišť s přibližně 1500 byty začalo město zpracovávat už v roce 2004. Při přípravě projektu, která město stála 1,7 miliónu korun, mohli lidé vznášet své připomínky, náměty a upozornit na problémy, které je nejvíce trápí. Tím se aktivně podíleli na jeho konečné verzi.

Co tedy čeká město nyní

Prvním krokem mělo být vyřešení problémů s parkováním aut. Předpokládá se, že je k němu potřeba 35 miliónů korun pro všechna tři sídliště. Čtyři milióny korun, které může Šternberk dostat od státu, vyřeší jen část problému a jen na jediném sídlišti. Podle vedoucího odboru rozvoje městského úřadu Pavla Sehnala bude město žádat o dotace na jednotlivé etapy a řešit alespoň nejpalčivější problémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám