Hlavní obsah

Švýcarští a brněnští studenti mění tvář Orlové

Právo, kij
ORLOVÁ

Švýcarští a brněnští studenti architektury představili minulý týden své návrhy, jak změnit centrum Orlové na Karvinsku. Střed města by se měl stát v budoucnu jeho skutečnou chloubou.

Článek

Hornickému městu chybí centrální náměstí, kde by se lidé scházeli, odpočívali a bavili se. V padesátých letech minulého století se centrum přestalo rozvíjet kvůli důlním aktivitám a začalo se budovat obrovské sídliště pro 30 tisíc lidí. Nyní se radní rozhodli nastartovat a dobudovat atraktivní střed města.

Chtějí strhnout profesní klapky

Využili k tomu studenty architektury z Vysoké školy ZHW ve švýcarském Winterthuru a Vysokého učení technického v Brně. „Pozvali jsme je proto, že se na řešení dívají jinýma očima. Nějaké studie na dostavbu centra už máme z dřívějška, ale jsou od zdejších architektů, kteří se na celou věc dívají s profesními klapkami. Takže se jejich návrhy příliš neliší od dob budování sídlištní zástavby,“ konstatoval místostarosta Radislav Mojžíšek (SNK-ED).

Radní jsou návrhy studentů příjemně překvapeni. „Splnili naše očekávání, na každém návrhu je něco zajímavého,“ podotkl Mojžíšek.

V centru chybí reprezentativní budova

Čeští i švýcarští studenti se shodli na tom, že orlovské náměstí není celistvé a lidé přes něj jen procházejí, aniž by na něm trávili volný čas. „Náměstí bychom oživili například prosklením přízemí radnice, kde by vznikla kavárna. V prakticky nevyužívaném kině by bylo centrum pro mládež s lezeckou stěnou a tělocvičnou, před kino bychom umístili speciální skatepark. Počítáme i s malou vodní plochou, u které by lidé posedávali,“ představila jeden z návrhů švýcarská studentka Nicole Wiedersheimová.

Brněnským studentům chybí na současném náměstí reprezentativní budova a rovněž místo pro odpočinek i společenský život. Proto navrhli postavit v centru tři nové budovy, které náměstí uzavřou a ochrání před rušnou Masarykovou třídou. Před kinem by měl podle nich vzniknout hotel s návazností na park, nevyužívané kino by se mohlo přeměnit na kasino. Pod celým náměstím by parkovala auta v podzemních garážích.

Studenti by měli předložit radnici do jednoho měsíce konkrétní studie. „Jako ideální vidím, že se z každé využije to nejzajímavější. Do konce roku by se mohl začít zpracovávat projekt, protože jsme na něj již získali peníze,“ uvedl místostarosta. Centrum by tak mohlo mít novou, přitažlivou tvář do pěti let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám