Hlavní obsah

Prostějov prodá zámek ve Ptení za 5,5 miliónu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PROSTĚJOV

Prostějov po více než deseti letech schválil prodej zámku ve Ptení. Za 5,5 miliónu korun jej koupí tři fyzické osoby z Prostějova, Olomouce a Luběnic. Historickou renesanční budovu v obci vzdálené 14 kilometrů od Prostějova vlastnilo město od roku 1936. Stavební stav zámku je v žalostném stavu a vyžaduje opravu v řádech desítek miliónů.

Článek

"Noví majitelé jej chtějí využívat pro bytové účely a rozvoj cestovního ruchu, případně jako stacionář," řekl po jednání zastupitelů místostarosta Vlastimil Uchytil. Vyloučil, že by město v budoucnu poskytlo novým vlastníkům na opravu nemovité kulturní památky nějakou dotaci. Prý na to nemá peníze.

Za prodej zámku vyplatí prostějovská radnice 327 000 korun provizi zprostředkování firmě, kterou vlastní jedna z budoucích majitelek. Kupní smlouva s Olgou Látalovou, Lenkou Skácelovou a Milanem Zahradníkem by měla být podepsána do konce března.

Renesanční zámek ze 17. století vlastnili z feudálů naposledy Lichtensteinové. Ve 20. letech 20. století během prvorepublikové pozemkové reformy jej získal stát. Prostějov jej koupil od státu o deset let později i s okolním polesím. Od 50. let v něm byly byty zaměstnanců Státních lesů a kino. Zámek v minulosti i vyhořel. Nádvoří je dnes dokonce o jeden metr výše, protože je zasypáno sutí.

Zámek se čtyřmi křídly a věžemi v nárožích již několik let upadá. Na konci loňského roku se dokonce dostal na seznam nejohroženějších památek, který sestavili pracovních Národního památkového ústavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám