Hlavní obsah

Pražská radnice udělala z nájemníků milionáře

Právo, Jana Šprunková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na privatizaci bytů v centru si někteří bývalí nájemníci pěkně namastili kapsy. Hodně nových vlastníků totiž obratem levně nabytý byt prodalo a z Prahy 1 se odstěhovalo. Radnice Prahy 1 prodejem bytů do osobního vlastnictví pomohla obyvatelům čtvrti stát se milionáři. Zhruba dvě pětiny zprivatizovaných bytů v centru města v krátké době změnily vlastníka

Foto: Novinky

Obyvatelé Malé strany jsou prý patrioti a bytů se zbavovat nebudou.

Článek

Okolo 40 procent zprivatizovaných bytů už má jiného majitele. Podle vedoucí oddělení privatizace Zdeňky Tomíčkové někteří majitelé byty prodávají obratem. Jak zaznělo i na zastupitelstvu, až za dvacetinásobky ceny, kterou zaplatili sami. Například jeden nájemník zaplatil za byt 535 tisíc a prodejem získal 10,8 miliónu. Městská část si většinou účtuje 6500 Kč za metr čtvereční.

Lidé si příliš dlouho vlastnictví bytu neužívají. „Na katastru ještě není vyřešen zápis prvního vlastníka a už tam je nový návrh na vklad,“ potvrdila Tomíčková. Většina nájemníků, kteří na privatizaci spěchají, se prý rekrutuje právě z těch, kterým již za zády přešlapuje kupec.

„Za kuriózní případ lze uvést jednání jednoho nájemníka, který ještě neobdržel nabídku ke koupi bytu a již ho nabízel k prodeji,“ sdělila Tomíčková. Cena některých bytů šplhá do desítek miliónů a rodina tak získá prostředky na bydlení v jiné, klidnější části města nejen sobě, ale i dětem a příbuzným a ještě něco zbude.

Čtvrť přichází o voliče

V pěti domech, v nichž byly byty rozprodány nájemníkům, už dokonce nezbyl nikdo z původních vlastníků. Například v Melantrichově a Soukenické ulici a na Újezdě. V jednom z domů v Nerudově ulici se už vyměnily čtyři pětiny osazenstva, také z patnácti bytů objektu na Malostranském náměstí je jich už prodaných dalšímu vlastníkovi deset.

Zdeňka Tomíčková tvrdí, že ale většina obyvatel Malé Strany jsou patrioti. „I kdyby na chleba neměli, tak tam zůstanou. A vadí jim, že je nabídkami k prodeji obtěžují různé firmy,“ míní. Nejčastěji se bytů zbavují lidé z Nového a Starého Města.

Čtvrti však ubývá stálých obyvatel i voličů. Převážnou část bytů skupují kromě pár boháčů firmy se zahraniční účastí a společnosti, které je pak pronajímají. „Všechny nás to mrzí, ale nevíme, jak tomu zabránit,“ konstatoval místostarosta Michal Valenta (ODS). Zhruba před deseti lety byla pravidla pro prodej bytů do osobního vlastnictví nastavena a nyní není vůle je měnit. Například zakotvit, aby lidé měli povinnost nabídnout byt nejprve městské části, než ho prodají.

Předkupní právo by byl problém i v souvislosti s úvěry, které si lidé na koupi bytu brali. Nyní je privatizace tak daleko, že by bylo nefér zavádět něco nového,“ míní další zástupce starosty, Karel Koželuh (SNK ED). „Je to svobodný svět,“ dodal. Zlí jazykové tvrdí, že i městská část přišla k majetku jako slepý k houslím, protože ho nevybudovala a teď ho rozprodává.

Reklama

Související témata:

Související články

Privatizace na Praze 1 se nezastaví

Problémy okolo privatizace bytů v Praze 1 trápí desítky obyvatel centra. Na možnost koupě obecních bytů lidé v centru čekají už několik let, v posledních...

Výměna bytů bude v Praze snazší

Výměny bytů by v hlavním městě měly být do budoucna snazší. Už v pondělí hodlá pražský magistrát spustit unikátní systém, který bude schopen automaticky...

Centrum metropole se dál vylidňuje

Praha 1 by ráda věděla, jakým kouzlem přitáhnout do centrální části hlavního města další stálé obyvatele a učinit ji pro ně atraktivnější. K tomu má přispět...

Výběr článků

Načítám