Hlavní obsah

Oprava paláce Platýz je v plném proudu

PRAHA

Oprava části paláce Platýz v centru Prahy, která začala v létě, je zhruba v polovině. Dělníci už obnovili střechu, zesílili stropy a nyní pokračují v dalších pracích uvnitř historické budovy. Po rekonstrukci budou ve třech patrech místo kanceláří byty a ze vstupní haly a ze schodiště zmizí novodobé prvky.

Článek

Severní křídlo, které přiléhá k Uhelnému trhu a je nejstarší částí paláce, opravují dělníci od loňského srpna. Práce by měly skončit ve stejném měsíci letos. Náklady budou kolem 54 miliónů korun.

Stavební firma nejprve odstranila původní střechu, opravila krovy a postavila novou, zateplenou, s prejzovou krytinou. Dělníci zesílili železobetonové i dřevěné trámy ve stropech a vybetonovali podlahy. Nyní vyzdívají příčky a opravují omítky a okna a pracuje se na rozvodech inženýrských sítí. Začalo se také s výměnou výtahu.

Některé plány oprav se při stavbě musely změnit. Jinak než podle projektu se musel zajišťovat jeden ze stropů, aby práce nezasáhly do provozu mateřské školy. "Změna použité technologie v případě mateřské školy nemá naštěstí významný dopad na náklady a neohrožuje termín dokončení stavby," uvedl primátorův náměstek Pavel Klega.

V domě vznikne deset nových bytů. Jejich průměrná velikost bude zhruba 100 metrů čtverečních. Magistrát předpokládá, že v budoucnu budou opravy paláce pokračovat v prostorách dalších dvou schodišť.

Palác založil v polovině 14. století dvořan Karla IV., kníže Fridrich Burgundský, na místě tří původních domů těsně u hradební zdi. Barokní prvky do domu přinesli v 17. století Šternberkové. V roce 1813 jej koupil František rytíř Daubke a budovu přebudoval na činžovní dům. Poslední úpravy zde provedla v letech 1938 až 1939 banka Slavia.

V minulosti byly v domě řemeslné provozovny i zájezdní hostinec. Z té doby pochází sovička, která symbolizovala, jestli je v hostinci volno, nebo ne. Sovu mohou lidé vidět i nyní při vstupu z Národní třídy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám