Hlavní obsah

Budova budoucnosti v Karlíně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Administrativní budova developerské společnosti Europolis Amazon Court na Rohanském ostrově, která je v současné době ve výstavbě, se stala vítězem mezinárodní soutěže Budova budoucnosti MIPIM Architectural Review 2008 v kategorii kancelářské budovy.

Článek

Soutěž organizuje magazín Architectural Review ve spolupráci s největším evropským veletrhem nemovitostí MIPIM.

Porota posuzuje přínos projektu pro okolí v rámci urbanistického designu a jeho humanistického pojetí, a také vlastnosti stavby zejména v kontextu zvýšení produktivity práce jako důsledek přívětivého pracovního prostředí.

Bude i protipovodňová bariéra

Po budovách Danube House, která získala stejné ocenění v roce 2003, a Nile House je Amazon Court v pořadí již třetí kancelářskou budovou v projektu River City Prague společnosti Europolis. Hlavním architektem je dánské studio Schmidt-Hammer-Lassen. Budovu, která nabídne necelých 20 000 m2 kancelářských ploch, staví společnost Metrostav.

Projekt River City Prague rozšiřuje městskou část Karlín k vltavskému břehu v oblasti Rohanského ostrova východně od Negreliho viaduktu a je doplněn parkovou úpravu podél řeky. Zelený biokoridor zároveň slouží jako protipovodňová bariéra.

Oceněné budovy Danube a Nill house
Danube house v rámci projektu River Side Prague na Rohanském ostrově.Danube house v rámci projektu River Side Prague na Rohanském ostrově.
Nill house v rámci projektu River Side Prague na Rohanském ostrově.Nill house v rámci projektu River Side Prague na Rohanském ostrově.

Společnost Europolis se v současné době účastní výběrového řízení na prodej pozemků ve východní části Rohanského ostrova. „Návrh urbanistického konceptu navazuje na existující uliční síť v karlínské části a reaguje na křivku řeky Vltavy. Cílem je vytvořit novou a velmi současnou čtvrť, která nebude narušovat genius loci Prahy a okolních čtvrtí,” říká Petr Urbánek, jednatel společnosti Europolis Real Estate Asset Management.

.: Amazon Court v rámci projektu River Side Prague na Rohanském ostrově. Vizualizace: Europolis

Amazon Court nabídne celkem 22 100 m2 plochy k pronájmu a 254 parkovacích míst. Její energeticky šetrný systém větrání a vytápění poskytne srovnatelný či vyšší uživatelský komfort a zároveň dosáhne v porovnání s jinými kancelářskými budovami významného snížení energetických provozních nákladů.

Budova bude mít 7 nadzemních a 3 podzemní podlaží. Jednotlivé trakty budovy budou propojeny „mosty“, které zvyšují flexibilitu dělení prostor a komunikaci v rámci patra.

Budova bude mít 7 nadzemních a 3 podzemní podlaží. Jednotlivé trakty budovy budou propojeny „mosty“, které zvyšují flexibilitu dělení prostor a komunikaci v rámci patra.

V přízemí budovy se bude nacházet recepce pro snadnou orientaci návštěvníků a přístup ke čtyřem vertikálním jádrům s výtahy. V budově budou také prostory pro služby zvyšující komfort budoucích uživatelů. Velkorysé atrium bude spojovat Rohanské nábřeží s parkovou úpravou okolí podél Vltavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám