Hlavní obsah

Ceny sídlištních bytů jsou nadhodnoceny

Právo, Jan Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny bytů v panelové zástavbě na sídlištích jsou nadhodnoceny, řekl generální ředitel společnosti Real Spektrum Jiří Fajkus rozhovoru pro Právo.

Foto: archiv, Právo

Panelové domy na sídlištích.

Článek

Krize amerických hypoték způsobila propad světových akciových trhů. Propadají se i akcie českých developerských firem. Co to znamená pro trh s nemovitostmi?

Nadhodnocené ceny některých segmentů realit padají nejen v USA, ale i ve Španělsku či Velké Británii. Prasknutí realitní bubliny se podle mne nevyhne ani České republice. Nadhodnoceny jsou především některé realitní sortimenty jako třeba panelové sídlištní byty. Český trh s nemovitostmi začíná v některých segmentech už vykazovat některé znaky přehřátí. Komerční objekty na dobrých adresách ve velkých městech (Praha, Brno) jsou prodávány za ceny, které nemají nic společného s aktuální výnosovou hodnotou. Navíc českou ekonomiku čeká oslabení konjunktury celého hospodářství, tedy i realitního trhu.

Může to znamenat výrazný pokles cen nemovitostí na českém trhu?

Opravdu nemůžeme strkat hlavu do písku a pouze poukazovat na dosud značný cenový rozdíl mezi tuzemskými a evropskými nemovitostmi. Počkejme na konec prvních úrokových fixací u hypoték, které byly uzavřeny za historicky nízké sazby a umožnily vlastnicky bydlet i skupinám obyvatel, které by ve standardním ekonomickém klimatu běžně využívaly spíše nájemní bydlení. Pak se ukáže, kolik rodin se dostane do dluhové pasti obdobně, jako se do ní již řada našich spoluobčanů dostala v případě spotřebitelských úvěrů.

Jak podle vás zareagují na nadhodnocení některých nemovitostí banky?

Začne klasifikace úvěrů. A to je první krok k rizikovým hypotékám i u nás. Následně se bude prověřovat také zajištění hypoték. Nerozvinutost trhu hypotéčních zástavních listů je jen technologická brzda, která ale nemusí stačit.

Centrální banka zvyšuje úroky, roste i úročení hypoték. Znamená to, že banky budou zpřísňovat též kritéria pro jejich poskytování?

Zpřísnění hledisek prověřování žadatelů o hypotéky ze strany bank je v budoucnu nutné. Zatím však banky mezi sebou bojují o klienty, a tak jsou benevolentnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám