Hlavní obsah

Vyhláška o parkování v Praze chce změnu

Právo, Jakub Mračno
PRAHA

Stovky Pražanů z oblastí, kde se zavádějí zóny placeného parkování, si stěžují na nedostatky ve vyhlášce. Právníci s nimi souhlasí. S dotazy se nyní lidé obracejí hlavně na úřady v Praze 7, která chystá spuštění zóny na jaře, a v Praze 3, kde se bude za parkování platit už od pondělí.

Foto: Právo

S trvalým pobytem v tóně, ale s cizím vozem musí obyvatelé platit v parkovacím automatu.

Článek

„Je to úplně nesmyslné, na rezidenční kartu mám nárok, protože mám v Praze 3 trvalý pobyt, auto je ale přítele, a úřad mi proto kartu nevydá, protože nejsem papírově vlastníkem vozidla, i když s ním v podstatě jezdím jenom já,“ stěžovala si Právu jedna z obyvatelek Prahy 3. S podobnými problémy se podle informací Práva obracejí na radnice i obyvatelé dalších obvodů, kde je již zóna v provozu.

Radnice i magistrát, který prostřednictvím vyhlášky určil pro jednotlivé obvody pravidla placeného parkování, se kritice brání. „Bylo by to strašně nepřehledné a navíc by to vedlo ke zneužívání,“ řekl už dříve Právu náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS), který návrh vyhlášky připravoval. Podobně argumentují i jednotlivé radnice.

S cizím vozidlem musíte platit

Podle Právem oslovených právníků je v tomto ohledu vyhláška nedokonalá a stálo by za to přemýšlet o její úpravě. „Evidence vozidla je například z hlediska soudu jen formální, důležité je, kdo vůz užívá,“ míní právnička Olga Sovová. Připouští ale, že je v tomto ohledu těžké to prokázat.

„Muselo by se to řešit nějakou smlouvou o užívání, pak by teoreticky ten nárok na parkovací kartu vznikal,“ míní další pražský advokát.

„Chtělo by to změnu vyhlášky, jinak je to za současné úpravy zneužitelné, takže to musí radnice řešit striktně podle trvalého pobytu a vlastnictví vozu,“ dodala Sovová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám